Connect with us

Svijet

Dugo im je pretio, da li je sada objavio rat?

Published

on

Američki predsednik Donald Tramp otvorio je trgovinsku istragu protiv Kine i drugih izvoznika jeftinog čelika na američko tržište.

To je povećalo mogućnost od uvođenja novih carina i prouzrokovalo uzlet akcija pojedinih američkih čeličana za gotovo osam odsto, izveštava Rojters.

Navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost, Tramp je pokretanje istrage najavio na ceremoniji u Beloj kući, kojoj su prisustvovali direktori američkih čeličana Nukor, Junajted stejts stila i Timken stila, zajedno sa državnim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom, milijarderom koji je deo bogatstva stekao na investicijama u sektoru čelika.

“Čelik je od ključnog značaja kako za ekonomiju, tako i za našu vojsku. Ovo nije područje gde sebi možemo priuštiti da postanemo zavisni od drugih zemalja”, rekao je on tom prilikom.

Najveći deo glasova u američkim industrijskim saveznim državama, Tramp je osvojio zahvaljujući obećanju da će povećati proizvodnju i “stati na kraj” trgovinskim praksama Kine.

Kina je najveći proizvođač čelika na svetu i proizvodi znatno više nego što troši, zbog čega višak prodaje u inostranstvu, često po niskim cenama koje ugrožavaju domaće proizvođače, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Popularno