Domu zdravlja u Loparama doniran aparat za antigensko testiranje

Dom zdravlja u Loparama od sada može vrštiti brzo antigensko testiranje na virus korona. U cilju bezbjednosti i sprečavanja širenja virusa korona među građanima ove lokalne zajednice, privrednik iz dijaspore donirao je aparat za testiranje i 500 testova.

FOTO: cafe.ba

Vrijedna i u vrijeme pandemije najpotrebnija donacija jednoj zdravstvenoj ustanovi upravo je aparat za brzo testiranje na virus Covid-19. Ova donacija vrijedna 15.000 KM u vidu aparata čija je vjerodostojnost do 98% omogućava testiranje na kovid, ali i prisutnost antitijela u organizmu.

- Riječ je o brzom aparatu na antigensko testiranje, koji u jednom satu može testirati oko 30 pacijenata, što omogućava da se pacijenti brzom selekcijom stavljaju pod nadzor, odnosno karantin – kazao je donator Miroslav Kojadinović.

- Ako imamo lice koje je sumnjivo na infekciju virusom korona, ako ga testiramo ovim testom i pokaže pozitivan rezultat, ne moramo ga testirati PCR-om. To je izuzetno važno, posebno u ovim danima kada imamo nalet sada već četvrtog talasa pandemije – istakao je dr. Želimir Nešković, direktor Doma zdravlja Lopare.

U toku su pripreme i nabavka opreme za vakcinaciju stanovnika ove lokalne zajednice, u kojoj je trenutno povećan broj obolјelih, ali i osoba pod nadzorom.

- Lošija je situacija nego prije mjesec dana i mislim da je opuštanje koje je bilo u proteklom periodu došlo na naplatu. Samo dobrom disciplinom i pravilnom primjenom mjera možemo izaći iz ovoga – poručio je načelnik Opštine Lopare Rado Savić.

Testiranje stanovništva će se obavljati besplatno i na preporuku ljekara, što će biti i uvod za početak vakcinacije stanovnika ove lokalne zajednice, koja bi trebala početi ovih dana.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram