Dolar u zaletu, funta skliznula na minimum

Američki dolar značajno je ojačao u odnosu na druge valute i dostigao je dvonedjeljni maksimum.

FOTO: Bankar.me

Snažni ekonomski podaci ponovo naveli investitore na razmišljanje da će Federalne rezerve (FED) vjerovatno zvučati pomirljivo i na ovonedjeljnom sastanku o monetanoj politici.


Podaci o maloprodaji u SAD-u, objavljeni u petak, smanjili su ionako već male šanse za dodatnim korekcijama kamate ove nedjelje i uticali na jačanje dolara, mada predsjednik FED-a, Džerom Pauel, ima fundamente za smanjenje kamatnih stopa kasnije ove godine.


Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost dolara u odnosu na korpu šest valuta, zabilježio je dvonedjeljni maksimum od 97,603 poena, što je neznatno više u odnosu na prethodni dan.


Euro je registrovao male promjene, i trgovao se na nivou od 1,1213 dolara, budući da investitori očekuju obraćanje kreatora monetarne politike sa sastanka Evropske centralne banke u Sintri, u Portugalu, kao i podatke o inflaciji u eurozoni, koji će biti objavljeni danas.


Dolar je ojačao u odnosu na japanski jen za 0,5 procenata na 108,63 jena.


Funta je skliznula na minimum od 1,2573 dolara, što je najslabiji nivo od januara i kreće se ka najnižoj vrijednosti u 2019. godini.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram