Dodik: VSTS imenovan nezakonito, politički nekorektno

BIJELJINA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Visoki sudski i tužilački savjet BiH imenovan nezakonito, te da će sagledati da li ima proceudralnih grešaka i ako bude potrebno obratiće se Ustavnom sudu.

FOTO: NN

Dodik je napomenuo da već godinu i po traje "haranga" prema VSTS-u što je dovelo do toga da je Milan Tegeltija napustio to vijeće, očigledno pod pritiskom.

On smatra da je ovakvo imenovanje nezakonito, politički nekorektno, te da je, ako je bilo potrebe da se bira, onda to trebalo da bude Srbin.

"Nisam ni znao ko je kandidovan, ali ako je neko od Srba imao sposbnost da glasa za Bošnjaka, da na ovaj način on bude predsjedavajući, onda je on dio bošnjačke politike i bošnjačke strukture", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je poznato da je SDA, odnosno Bakir Izetbegović, uporno govorio o "nekoj neadekvatnoj raspodjeli pravnih pozicija na nivou BiH".

"Evo šta se na kraju desilo. Očigledno sada Bošnjaci imaju i predsjedavajućeg VSTS-a i predsjednika Suda. Tu su svi odnosi poremećeni. Ja ću sagledati postoji li tu proceduralnih prekršaja i pokušaću da se, ako bude potrebno, po kapacitetu člana Predsjedništva, obratim i Ustavnom sudu", rekao je Dodik novinarima u Bijeljini komentarišući izbor novog predsjednika VSTS-a.

Dodik je rekao da se i u obraćanju Ustavnom sudu ničemu ne treba nadati niti očekivati.

"VSTS je imenovan mimo Ustava, to je nasilje koje guraju stranci u BiH. Ovakav način izbora sudija ne postoji nigdje na svijetu. Ovo je samo priprema za to da se postave sudije koje odgovaraju, recimo, žalbenom vijeću BiH da bi nam na izborima 2022. godine oni donosili odluke kakve hoće", rekao je Dodik.

Halil Lagumdžija izabran je za novog predsjednika VSTS BiH na jučerašnjoj sjednnici ove pravosudne institucije.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram