Connect with us

Bosna i Hercegovina

Dodik: Srpski vojnici naredne godine moraju prisustvovati obilježavanju Dana Republike

Published

on

Naredne godine pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH, koji baštine tradicije Vojske Republike Srpske (RS), moraju biti prisutni na defileu koji će biti organizovan povodom obilježavanjua Dana Republike.

Rekao je ovo Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je prisustvovao Božićnom prijemu komande 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u kasarni “Kozara”.

On je rekao da RS ne osporava postojanje OS BiH ali da pravo baštinjenja tradicija VRS pripada predstavnicima RS i da o tome  ne mogu da odlučuju “birokrate u Sarajevu”, već srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da je Božic praznik mira, i da svi treba da budu opredijeljeni za mir i okrenuti budućnosti.

Treći pješadijski (Republika Srpska) puk predao je raport srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Ivanić je zahvalio pripadnicima OS BiH na pomoći koju su pružili prilikom prirodnih katastrofa i poželio im što manje angažmana u kojima bi se mogli izlagati opasnosti.

Ivanić je na na Dodikov prijedlog rekao da je ideja dobra ali da bi volio da je to uradio njegov prethodnik (Nebojša Radmanović), a Dodikov sardnik.

“Da su mi rekli na početku mandata možda bi se za to mogao i izboriti, ovako kada to traže na kraju mandata, više mi se čini kao nakandna pamet”, rekao je Ivanić.

Božićnom prijemu, čiji je domaćin zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, prisustvuje i predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te mnogi drugi zvaničnici.

Jerinić je rekao da Dodikova ideja, da o angažovanju 3. Pješadijskog RS puka OS BiH, u vezi sa baštinjenjem tradicija RS, odlučuje srpski član Predsjedništva BiH, ima smisla, te je podsjetio da je on vrhovni komandant.

Dodao je da ne vidi ništa sporno da i ostala dva člana Predsjedništva angažuju OS za baštinjenje njihovih tradicija.

(Nezavisne)

Popularno