Connect with us

Politika

Dodik: Mrkonjić Grad – simbol stradanja, ali i oporavka

Published

on

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras na svečanoj akademiji u Mrkonjić Gradu povodom Dana opštine da je ovaj grad simbol stradanja, ali i oporavka.

“Ovo je grad čije je stanovništvo pod pritiskom napada hrvatskih i muslimanskih snaga moralo da ode. Vratili su se i vlastitim snagama, i uz pomoć Republike Srpske i svih dobrih ljudi, obnovili grad i sve vitalne funkcije”, rekao je Dodik na svečanosti povodom Dana opštine ustanovljenog kao znak sjećanja na 4. februar 1996. godine kada su se Mrkonjićani, poslije petomjesečnog izbjeglištva, vratili na ognjišta.

On je naglasio da je Mrkonjić Grad danas jedna od perspektivnijih lokalnih zajednica u Srpskoj.

“Zato je važno da, proslavljajući dan ove opštine, budemo svi na okupu kako bismo podržali opredjeljenje ove lokalne zajednice za što bolji razvoj i stabilnost”, rekao je Dodik.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić naglasila je da sav svoj trud i napore ulaže u obezbjeđivanje novih radnih mjesta.

“Planiramo da realizujemo još mnogo projekata iz komunalne i društvene infrastrukture”, navela je Aničićeva.

Povelja zaslužnog građanina opštine Mrkonjić Grad sa zlatnim simbolom na svečanoj akademiji uručena je ministru rada i boračko-invalidske zaštite Milenku Savanoviću za izuzetan doprinos razvoju opštine. Dobitnik ovog priznanja je i kosac Milorad Sladojević za izuzetan doprinos u njegovanju tradicije i promociji ove lokalne zajednice.

Povelju počasnog građanina opštine Mrkonjić Grad sa zlatnim simbolom dobili su univerzitetski profesor, istoričar Dušan Berić za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i nauke i načelnik Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci Stojislav Konjević za izuzetno ostvarenje i doprinos u zdravstvu.

Мркоњић Град - Дан општине

Pohvalom su nagrađeni porodično poljoprivredno gazdinstvo “Popadić”, te Đorđe Komlenić, Goran Radić i Biljana Rudić za izuzetne rezultate u privređivanju, kao i Mićo Stanić za izuzetan doprinos u unapređenju odnosa Udruženja Mrkonjićana u Beogradu sa opštinom Mrkonjić Grad.

Svečanosti u Domu kulture prisustvovali su i NJegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Sergije, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić, kao i ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Srpski vizantijski hor “Mojsije Petrović” iz Beograda, Crkveni hor Nikolajević i Dječiji hor “Mali Princ” iz Mrkonjić Grada, te glumci mrkonjićkog Gradskog pozorišta i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Svečana akademija je jedan u nizu događaja posvećenih obilježavanju Dana opštine Mrkonjić Grad.

U Mrkonjić Gradu je otkrivena jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj u proteklom ratu u kojoj je pronađeno 181 tijelo žrtava, a u manjim grobnicama još 176 tijela civila.

Tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM. Iako se zna ko su počinioci, za zločine u Mrkonjić Gradu niko nije odgovarao.

(Srna)

Popularno