DODIK JASAN “1. mart ne može biti praznik BiH ako se želi da Srpska bude u njoj”

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik poručio je danas da međunarodna zajednica i bošnjačka politička elita moraju da shvate da nije moguće da Srbi iz političkih, istorijskih i drugih razloga prihvate 1. marta kao praznik BiH.

FOTO: srpskainfo.com

– Mi se ne smijemo olako prepustiti priči, jer su ovo teške istorijske teme i 1. mart ne može biti praznik BiH ako se želi da Republika Srpska bude u njoj – rekao je Dodik novinarima.


On je napomenuo da 1. mart ne može biti praznik svih, jer ga je proglasila samo Federacija BiH, a nikada nijedan organ BiH, koja ni nema zakon o praznicima.


– Međunarodna zajednica to nameće da bi prisustvovala, pa čak i Ustavni sud, koji nađe za shodno da kaže da 9. januar nije Dan Republike, što je teško osporiti – dodao je Dodik.


On je ocijenio da to veoma produbljuje razlike, te da “aroganciju koja dolazi od bošnjačke političke elite i međunarodne zajednice tumači kao dokaz njihovog kontinuiranog neuspjeha da nameću neke stvari”.


– Moraju da shvate da za nas Srbe nije moguće prihvatiti 1. mart iz političkih, istorijskih i drugih razloga – istakao je Dodik.


On je napomenuo da obilježavanje 1. marta istorijski nije podržano od svih naroda, što pokazuje da u BiH kada jedan narod slavi drugi tuguje, jedini imaju komemoracije, a drugi slavlja.


– Sve smo o tome rekli. Za Srbe to nije praznik, jedino logično je bilo da se pokuša okupiti oko Dejtonskog sporazuma, da se 21. novembar proglasi nekim danom BiH što bi i srpska strana mogla da prihvati – rekao je Dodik.


On je podsjetio i da Bošnjaci pokušavaju da svojataju i ZAVNOBiH, a odbacuju AVNOJ, što je, kako je naveo, apsurd do apsurda.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram