Connect with us

Bosna i Hercegovina

Dodik: Hojt Ji lažima priziva međunarodni intervencionizam u BiH

Published

on

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da (zvaničnik američkog Stejt departmenta) Hojt Ji iznosi laži o stanju u regionu, pozivajući ili priželjkujući intervencionizam.

“Mislim da će se BiH, ukoliko dođe do pojačanog intervencionizma međunarodne zajednice, raspasti i da je više niko ne može sastaviti”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da BiH jeste propala zemlja, da je tome najviše doprinio Hojt Ji i stara američka administracija, čije izmišljotine o secesiji govore o njihovoj prepadnutosti.

“Hojt krivi ljude ovdje na terenu, a mi svi znamo da je on bio glavni koji je ovdje upravljao, i ako BiH nema šanse, onda su, po toj logici, on i stara (američka) administracija tome najviše doprinijeli”, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da vjeruje u novu američku administraciju koja govori da se neće miješati u unutrašnje stvari i da tu vidi, možda, priliku za BiH da se u okviru važnih grupacija, entiteta i naroda sjedne i dogovori koncept BiH koji je održiv.

“Ukoliko to ne bude moguće, zašto bi bila isključena mogućnost naroda koja je svakome u svijetu data kroz povelju UN, pravo na samoopredjeljenje”, dodao je Dodik.

Dodik je za “N1” istakao da na dnevnom redu Republike Srpske nije u pitanju nikakva secesija.

“Mi ne slušamo, niti bilo ko šta od nas traži, ni Srbija, ni Rusija da bilo kakve aktivnosti oko secesije sprovodimo. To su sve izmišljotine i govore o prepadnutosti odlazeće američke administracije kroz lik tog Jia, koji govori o nekom uticaju Rusije”, rekao je Dodik.

Podsjećajući da je sjedio i razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Dodik je naglasio da Putin to od njega nikada nije tražio i da je potpuna laž da Rusija ima tu vrstu priče.

Prema njegovim riječima, zvanični ruski stav je dejtonska BiH i međunarodni kapacitet BiH.

“Ovo je cinično, zarazno, nemoćno, Ji, koji je ovdje proveo nekih osam godina, govori na ovaj način pred Pododborom američkog Kongresa koji se poima kao najvažnije mjesto na svijetu, iznosi netačne podatke, iznosi bukvalno laži o stanju u regionu, pozivajući ili priželjkujući intervencionizam”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da se on hipotetički zalaže za to da svaki narod bilo gdje u svijetu ima pravo na član sedam Povelje UN, koji govori o samoopredjeljenju naroda.

“Mislim da je to fer i korektnije nego držati nas u zatvoru koji se zove BiH, mi smo u toru, ovo ničemu ne služi, BiH nema nikakvog značaja, nema nijednog projekta u BiH koji je urađen od 1995. godine do danas od čega je Srpska imala koristi, isključujem projekte međunarodne pomoći”, naveo je Dodik.

On je dodao da u BiH postoje četiri faktora – Srbi, Hrvati, Bošnjaci i međunarodna zajednica i da niko nije zadovoljan, te postavio pitanje zašto, onda, BiH mora da postoji.

Zamjenik pomoćnik američkog državnog sekretara za Evroaziju Hojt Ji je pred Podoodborom američkog Kongresa za spoljne poslove, između ostalog, rekao da Rusija podriva napredak na Balkanu, da za to postoji naoročito snažan interes i pokušaji u Republici Srpskoj.

(Srna)

Popularno