Djeca povratnika pješače kilometrima do škole

OSMACI, KALESIJA - Do Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Osmacima djeca iz okolnih mjesta pješače oko osam kilometara, jer u zimskom periodu nemaju autobus.

FOTO: NN

Roditelji su ogorčeni i traže da se ovaj problem riješi.

Probleme sa prevozom mališana ima i Milisav Garić, čijih četvero djece ide u tu školu.

Garići žive u Gojčinu, kod Kalesije, koja pripada Federaciji, a djeca idu u školu u Osmake, odnosno u Republiku Srpsku.

Do prve stanice u RS otac ih dovozi autom ili idu pješke. Dalje zimi, zbog neočišćenog puta, nema prevoza.

"U zimskim danima autobus ne dolazi do zadnje stanice Vrelo. Trpi 12 učenika osnovaca, polovina iz rubnih djelova, a polovina putuje sa mojom djecom iz Federacije do osnovne škole u Osmacina, udaljene oko 10 kilometara", kaže Garić, povratnik u Gojčin.

On ističe da je velik problem neodržavanje puta te da to sa sobom povlači problem otežanog praćenja obrazovnog procesa djece.

"Ove godine snijeg je padao manjim intenzitetom, pa su djeca izgubila samo tri dana. Prethodnih godina su gubila pet, sedam ili deset dana. Snalazimo se kako znamo", kaže Garić i smatra da opština Osmaci ne pridaje značaj ovom problemu u vezi s putom i prevozom đaka.

Iz opštine Osmaci kazali su da mnogo toga mora biti riješeno kako bi ta dionica puta bila uvijek prohodna, a prioritet je proširenje puta.

Kroz budžet je za ovu godinu predviđeno tek 6.000 maraka za održavanje 77 km lokalnih puteva, a već je potrošeno 80% planiranog novca.

Nedostajuća sredstva treba pronaći.

Radan Sarić, načelnik opštine Osmaci, rekao je da se pravi predračun i da će se taj problem rješavati. Podsjetio je da je on na toj funkciji tek mjesec dana.

"Svjestan sam da ne mogu sve probleme riješiti za mjesec dana. Mislim da ubuduće neće biti problema. Izvinjavam se svim građanima i djeci što trpe zbog toga i ne mogu stići na vrijeme u školu", rekao je Sarić.

Milisav Garić navodi da je još prošle godine slao zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture RS moleći da se obezbijedi jedan kombi za djecu povratnika koji bi ih prevozio do škole.

Iz resornog ministarstva su za "Nezavisne" odgovorili da su predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS održali sastanak sa predstavnicima Udruženja građana poljoprivrednika "Agrorazvoj" Kalesija, koji su im se obratili za pomoć porodicama povratnika sa područja opštine Kalesija za nabavku putničkog kombi vozila za prevoz učenika do osnovne škole u susjednoj opštini Osmaci.

Prema njihovim riječima, zahtjevi ovog udruženja su realni i opravdani, budući da stanovništvu tih prostora, a pogotovo djeci osnovnoškolskog uzrasta, nedostaju osnovni preduslovi za normalno školovanje, bavljenje fizičkim aktivnostima i uopšte zdravo odrastanje.

"Ministarstvo prosvjete i kulture poslalo je inicijativu Kabinetu predsjednika Vlade Republike Srpske sa zahtjevima koje su nam uputili iz Udruženja građana 'Agrorazvoj', a u narednom periodu ćemo blagovremeno informisati javnost o navedenom pitanju", naveli su iz resornog ministarstva.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram