Connect with us

Auto moto

Dizelske motore potiskuje politika i geostrateški interesi

Published

on

Dizelskim motorima su dani odbrojani i njihov tržišni udio počeće padati.

To prenose brojni mediji. Ne zato što je u pitanju njihova štetnost, zbog ispuštanja čađi i azotovih oksida, jer su količine propisane normom Euro 6 toliko male, da ih je teško i izmjeriti.

Postoje istraživanja koja pokazuju kako su te preostale najsitnije čestice najopasnije, jer ih uvlačimo najdublje u pluća. Ali tako se tvrdilo da je margarin zdraviji od maslaca, pa potom suprotno, da su za krvožilni sistem korisne male količine alkohola, pa opet da nisu.

Iza svega su višestruki interesi velikih igrača, jer će dugoročno rasti potražnja za dizelskim gorivom kojeg manjka, a benzina ima više od potreba. Evropska  komisija će uskoro propisati veća davanja za dizelaše. Zato trošite dizelsko gorivo dok je jeftinije od benzina. Uskoro neće biti.

Je li vam neobično da Daimler novu seriju dizelaša, 4 cilindarskih OM 654 i 6-cilindarskih OM 656, najboljih dizelskih motora u istoriji, razvija i uvodi u vrijeme kad ih svi otpisuju? Jesu li baš u Stutgartu blesavi, ili dizelaši, za koje je dokazano da realno stvaraju 20 odsto manje CO2, donose ekološku katastrofu?

Navodno izduvavaju četiri puta više azotovih oksida i 22 puta više čađi, premda egzaktno izmjerenih rezultata za aute sličnih karakteristika, s dizelskim i benzinskim motorima, u istim uslovima, baš i nema. A i dokazi o ekstremnoj štetnosti tih gasova podsjećaju na sataniziranje prirodnog sunčevog zračenja, kako bismo se mazali kremama sa stotinama kancerogenih spojeva.

Biće da je više riječ o politici, kao što je slučaj bio i s Dieselgateom. Svi su varali na isti način, a samo su Nijemci naj… Dakle, geostrateški su interesi u pitanju.

(autoportal.hr)

Popularno