Connect with us

Bosna i Hercegovina

Divjak i Karavelić: Ne plašimo se optužnica, ali izbjegavamo određene maršute kretanja

Published

on

Zbog optužbi za ratni zločin u splitskom istražnom zatvoru završio je penzionisani kapetan bojnog broda bivše JNA Čedomir Borojević. Slična hapšenja najavljena su i za generale Armije BiH. Kako kažu, ne osjećaju se prijatno, ali se ne boje.

Hrvatsko tužilaštvo, prema pisanjima hrvatskih medija, sasvim izvjesno će podignuti optužnice za 20-ak generala Armije BiH zbog navodnih zločina nad bh. Hrvatima.

“Hrvatska nema pravo da podigne optužnicu protiv nekog drugog građanina jer je dogovoreno između tužilaštva Srbije, BiH, Hrvatske, da se radi u dogovoru s državom odakle je taj državljanin”, kaže general Jovan Divjak.

Riječ je o zločinima nad Hrvatima koji nisu bili obuhvaćeni procesima u Haagu. Za bh. generale to je postalo svakodnevnica.

“To nije ništa iznenađujuće shodno politikama koje se vode, prvo kakve su se vodile devedesetih godina do čega su nas dovele pa i danas, kako se politike vode u trouglu Beograd, Zagreb-Sarajevo i ne smijem ni da naslutim do čega bi nas mogle dovesti”, kaže general Vahid Karavelić.

Kako su nam rekli naši sagovornici, njihova kretanja su ograničena. Takva vrsta prijetnji  nije prijatna.

“Ne plašim se da sam nešto uradio, da sam odgovoran za nešto, naravno da se plašim da me može zadržati kao i prije šest godina. U tom nekakvom strahu, izbjegavam Evropu, idem preko Istanbula i onda mi je lakše”, rekao je Divjak.

“Ali da imam određenu neprijatnost i neugodnost i da izbjegavam određene maršute, uskraćeno mi je pravo kretanja kao velikom broju generala i oficira”, kaže Karavelić.

Nemaju nikakvu podršku od BiH. O takvim dešavanjima informisani su preko medija.

“Mi na to ukazujemo već godinama, nema se kome ukazati, naše politike neće ništa da poduzme na tom polju”, rekao je Karavelić.

“Oni koji su na vlasti razmišljaju o sebi, ne misle na svoj narod, na svoje oficire, na patriote”, zaključuje Divjak.

Kaznene prijave podnijeli su predstavnici hrvatskih udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata u BiH, a osumnjičeni su prijavljeni Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. U prijavama su detaljno opisani zločini za koji se terete navedene osobe.

 

 

 

 

Popularno