DISTANCIRANJE U AVIONIMA Pravila za bezbjedan nastavak letova nakon ukidanja mjera

Evropska komisija predstaviće u maju niz pravila za bezbjedan nastavak putničkih letova nakon ukidanja vanrednih mjera, uključujući socijalno distanciranje na aerodromima i u avionima, saopštila je evropska komesarka za transport Adina Valean.

FOTO: srpskainfo.com

Ona je na Tviteru napisala da će morati poštovati pojedina pravila socijalnog distanciranja na aerodromima i u avionima, kako bi se garantovala bezbjednost putnika. Valeanova je istakla da će među mjerama koje će biti predmet rasprave biti i nošenje zaštitnih maski i dezinfekcija aviona i aerodroma.

– Sve to bi trebalo da bude dio uputstava i vjerovatno sredinom maja možemo da predstavimo ovu strategiju na kojoj radimo – naglasila je Valeanova.

Avio-prevoznici su izrazili zabrinutost da bi takve mjere usporavanja širenja pandemije mogle da ugroze isplativost na duže vrijeme nakon prestanka ograničenja putovanja. Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) procjenila je da bi kriza mogla da košta avio-prevoznike ukupno 314 milijardi dolara. Valeanova je napomenula da očekuje da će socijalno distanciranje biti potrebno sve dok se ne pronađe lijek ili vakcina za Covid-19.

– Očekujemo da kriza i virus ostanu sa nama – upozorila je Valeanova. Generalni direktor Asocijacije Aleksanar de Žuniak izjavio je za Rojters 14. aprila da će među uslovima za nastavak putničkih letova vjerovatno biti nephodno da srednje sjedište ostaje prazno.

Takva mjera mogla bi da pomogne u sprečavanju potencijalnog rata cijenama usled napora avio-prevoznika da nadoknade tržišni udio tokom izlaska iz krize. Valeanova je naglasila da još nije moguće reći kada će industrija nastaviti sa radom.

– Trenutno ne mogu reći kada će se to dogoditi, jer moramo da poslušamo savjete zdravstvenih stručnjaka – dodala je Valeanova.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram