Dirljiva priča o usvojenoj maci Rajki: Povrijeđena je ušetala u kovid ambulantu i tu pronašla sreću

Vraćamo se u jesen, početak novembra 2020, godine u kojoj se pojavio novi virus i potpuno okrenuo planetu naglavačke. Dvomjesečna maca je napolju, sama, povrijeđena. U potrazi da joj neko pomogne, završava u jednoj kovid ambulanti na Banovom Brdu.

FOTO: JKP "VETERINA BEOGRAD"/ SCREENSHOT

Kao da je znala da tamo rade ljudi čiji je životni poziv pomaganje bolesnima, povređenima…. Iako je bila velika gužva i veliki broj kovid pacijenata, našli su vremena i za povrijeđenu macu.

Na poziv zaposlenih u toj ambulanti, Hitna pomoć za životinje je došla i pokupila povrijeđenu životinju.

Veterinarka Ivana konstatuje da je joj je slomljena leva butna kost, što znači da je očekuje operacija, piše Blic.

Još prije intervencije ona šalje slike i snimak koleginici veterinarki Tijani, koja joj je u jednom razgovoru pomenula da planira da usvoji neko mače. I to je, kako sada priča Tijana, bila ljubav na prvi pogled, jer je već tada znala da će maca biti njena.

Nakon operacije noge i oporavka u Hitnoj pomoći, Tijana je završila sve administrative obaveze oko usvajanja i odvela Rajku, kako joj je dala ime, u svoj topli dom.

Rajka, sada sedmomjesečna maca, živi već skoro pola godine kod Tijane i njenog supruga. Ali ona nije jedina životinja u ovoj kući, pored nje tu je i Mileva, dvoipogodišnja mačka, čija je sudbina bila slična.

– I ona je preko Hitne pomoći završila kod nas – kaže Tijana, i dodaje da je i ovo je bila ljubav na prvi pogled.

Rajka i Mileva se odlično slažu, priča Zoran, Tijanin suprug, čija je i ideja bila da usvoje još jednu macu, da bi Mileva imala društvo.

Pre njih u Zoranovom i Tijaninom domu ljubav su pronašle i maca Sofija, koja je u dubokoj starosti uginula, pre par godina, kao i Smiljka, koju je Tijana, takođe, dovela iz Hitne pomoći, kao povrijeđenu životinju.

Tijana je samo jedna od zaposlenih u Veterini Beograd koja je udomila napuštenu životinju. Brojni su primjeri da su i drugi radnici usvojili napuštenog psa ili mačku, koji su sticajem okolnosti tu završili.

Da li su zbog prirode posla osjetljiviji na ovu populaciju ili je riječ o nečem drugom, važno je da su Rajka, Mileva, kao i druge mace i kuce sa beogradskih ulica, sada zbrinuti i okruženi ljubavlju svojih novih vlasnika.

Realizovano u saradnji sa JKP “Veterina Beograd”.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram