Connect with us

Mostar

DF: Radnici „Ere“ izgubljeni u Bermudskom trokutu

Published

on

I do sada smo navikli kako vječita koalicija SDA-HDZ nema niti najmanjeg sluha za radnike, ali da će se ovakva groteska oko sudbine radnika hotela „Ero“ odvijati u posljednjih mjesec dana je previše čak i za njih. Moramo citirati izjave Gradonačelnika Mostara, premijera Vlade FBiH i premijera Vlade HNŽ kako bi cjelokupna javnost vidjela u kakvom su Bermudskom trokutu završili radnici hotela „Ero“ u kojem svi prebacuju odgovornost jedni na druge i čije izjave izgledaju kao da su napisane na stranicama Harmsa i Kafke  ili u scenariju Monty Pythona, kaže se u priopćenju Županijskog odbora Demokratskte Fronte HNŽ-a.

Iz DF-a podsjećaju na izjave gradonačelnika Ljube Bešlića, premijera FBiH Fadila Novalića i premijera Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega:

“Oni su u početku tražili da pregovaraju s Penzijskim fondom, te pregovore su oni vodili na način kako su vodili, ja ne znam kakav su sporazum potpisali. Međutim, od tog potpisa je prošlo puno vremena da se nije zatvorila ta priča, nastale su i obveze iza tog vremena. Njihov status po pitanju doprinosa bi se mogao riješiti na Vladi FBiH kako se riješio problem drugih javnih kompanija” (Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić 07.2.2018.)

“Radnici Hotela Ero su problem Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, oni moraju naći svoje rješenje na tom nivou. Nikada Vlada Federacije BiH, ni finansijski, ni bilo kako, nije rješavala probleme na nižim nivoima vlasti, tako ne može ni ovaj” (Premijer FBiH Fadil Novalić 19.3.2018.)

” Hotel Ero je, kao privredno društvo, u vlasništvu Grada Mostara. To je gradska firma i iz toga jasno proizilazi obaveza, međutim, Vlada Federacije BiH se jednim svojim zaključkom još 2013. godine obavezala da će od prodaje Hotela Ero voditi računa o zbrinjavanju radnika. Rješenje ovog problema treba tražiti na relaciji Grad Mostar – Federalna vlada”, (Premijer HNŽ  Nevenko Herceg 22.3.2018.)

Dakle, Grad Mostar prebacuje obveze na Vladu FBiH, Vlada FBiH prebacuje obveze na Grad Mostar i HNŽ, Vlada HNŽ prebacuje obveze na Grad Mostar i Vladu FBiH, kažu iz DF-a.

‘Gospodo gradonačelnici i premijeri, podsjećamo vas da je riječ o šezdeset egzistencija, ne samo radnika već i njihovih obitelji. Zašto svi perete ruke od njih? Kako svi vi objašnjavate da se može naći 10,5 miliona maraka za smještaj administracije, ali ne i novac za dokup staža radnika? Na koji će način ljudi koji su čitav život radili i punili proračun i mirovinske i zdravstvene fondove ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu , da ne gorimo o uplatama i doprinosima otpremnina?  Umjesto jalovih sastanka funkcionira li vladajuća koalicija ili ne, pozivamo poimenično  gradonačelnika Grada Mostara Ljubu Bešlića , premijera HNK Nevenka Hercega, premijera FBiH  Fadila Novalića da se sastanu, pronađu rješenje i konačno prestanu igrati ping-pong sa radnicima hotela „Ero“, ‘ kaže se u rekaciji ŽO DF HNŽ.

Popularno