DEVIZNE REZERVE U MARTU MANJE ZA 140 MILIONA KM Uticaj virusa korona na poslovanje Centralne banke BiH

Pojava novog virusa COVID-19 i sve veća neizvjesnost na finansijskom tržištu evrozone će dodatno otežati poslovanje Centralne banke Bosne i Hercegovine u narednom periodu, navodi se u Godišnjem izvještaju CB BiH.

FOTO: srpskainfo.com

– Ilustracije radi, Centralna banka BiH je tokom mjeseca marta u odnosu na kraj februara 2020. godine, usljed turbulentnih dešavanja na finansijskim tržišima evrozone, zabilježila smanjenje neto deviznih rezervi za oko 140 miliona KM. Ovaj pad je u potpunosti direktno smanjio neto stranu aktivu kao pokazatelj poštovanja aranžmana valutnog odbora. Iz navedenog razloga, za Centralnu banku Bosne i Hercegovine je od izrazitog značaja da ima dovoljno finansijskog pokrića kako bi amortizovala šokove sa inostranih finansijskih tržišta – piše, između ostalog, u obimnom izvještaju koga potpisuje guverner dr Senad Softić.

Kako se navodi, neizvjesni i nepovoljni tržišni uslovi na finansijskom tržištu evrozone ogledaju se i u negativnim kamatnim stopama na državne obveznice i depozite kod banaka.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram