Delegacija EU: Predsjedništvo BiH prepoznaje važnost procesa integracija u Uniju

SARAJEVO - Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU, u saglasnosti sa šefovima misija država članica Unije u BiH, pozdravili su izjavu o integraciji u EU, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH i kojom se izražava opredijeljenost da se ispune uslovi procesa pristupanja.

"Cijenimo činjenicu da Predsjedništvo BiH prepoznaje važnost procesa integracije u EU kao strateški cilj zemlje i kao ujedinjujući faktor za sve političke aktere i građane. Očekujemo da vlasti na svim nivoima u BiH pokažu hrabrost i odgovornost, te da održe konsolidovan i koordinisan pristup u preduzimanju neophodnih koraka za napredak na putu ka EU", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju je navedeno da će Evropska komisija naredne godine objaviti svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, čime će biti data ocjena spremnosti zemlje za pristupanje, uključujući preporuke o temeljnim reformama.

"EU ohrabruje vlasti u BiH da ne gube vrijeme do usvajanja mišljenja i njegovog razmatranja u Savjetu EU. Uvođenjem i sprovođenjem konkretnih reformi u praksi, BiH će pokazati odlučnost u postizanju strateškog cilja članstva u EU. Uspjeh i brzina pristupanja BiH u potpunosti zavisi od političkog i institucionalnog vođstva zemlje", poručeno je u saopštenju.

Predsjedništvo BiH usvojilo je juče u Sarajevu zajedničku izjavu u kojoj se izražava opredijeljenost da do 31. decembra budu dostavljeni odgovori BiH na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U zajedničkoj izjavi članovi Predsjedništva BiH izražavaju posvećenost sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, te spremnost da, u skladu sa Kopenhaškim i Madridskim kriterijumima, rade na sprovođenju ekonomsko-socijalnih reformi, jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije, reformi javne uprave i unapređenju administrativnih kapaciteta za preuzimanje pravne tekovine EU.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram