Decenijama živjeli u palati za 5 evra mjesečno

RIM, Italijanski sud naredio je istragu protiv 12 porodica koje već decenijama žive u kompleksu Burbonske palate na jugu Italije, pritom plaćajući rentu koja se kreće od 5 do 15 evra.

Naime, ove porodice su prvi put ušle u palatu početkom devedesetih godina, a navodno su prostorije palate iznajmljivali od lokalnih vlasti za rentu od svega par evra po porodici, javlja RAI. Takođe, ove porodice su bile izuzete od plaćanja osnovnih režija, kao što je struja ili voda. Prostorije u kojima oni žive smještene su u Kraljevskim botaničkim vrtovima, koji se nalaze u sklopu kompleksa palate Kaserta, koja je pripadala dinastiji Burbon.

Sagrađena je u 18. vijeku, u blizini grada Napulja, a dosta podsjeća na Versaj, zbog čega je i zovu “italijanski Versaj”. Tokom protekle dvije decenije ovih 12 porodica, za koje se vjeruje da su potomci bivših sluga u palati, živjeli su u predivnom kompleksu, koji je inače pod zaštitom UNESCO-a.

Sada je italijanski nadležni sud naredio istragu s ciljem utvrđivanja kako su ove porodice pod ovako povoljnim uslovima živjele u jednoj od najljepših italijanskih palata. Neki čak spominju i zloupotrebu položaja. Italijansko Ministarstvo kulture naredilo je da porodice moraju napustiti palatu, a odredili su i novog direktora palate, koji je porodicama već uručio obavještenje o iseljenju. Tomaso Felikori, novi upravnik palate, o cijelom ovom slučaju kaže.

“Zanimljivo je da svi stanari imaju legalne ugovore, s tim da su uslovi ugovora veoma upitni”, kaže Felikori i dodaje: “Njima je uručeno rješenje o iseljenju i svakako treba da napuste kompleks palate.” Inače, ovo je posljednji slučaj u nizu, s obzirom na to da je zadnjih nekoliko mjeseci otkriveno na stotine slučajeva da neke od značajnih nekretnina u Rimu, koje su u vlasništvu gradskih vlasti, koriste pojedinci po veoma upitnim uslovima. Nezaviasne novine

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram