Debelim policajcima niže plate

LONDON, Britanski policijaci moraju da pokažu svoju fizičku spremnost ili će im biti smanjena plata, nakon što je istraživanjem utvrđeno da je 53 odsto imalo prekomjernu težinu, a svaki stoti je bio neprirodno debeo.

U izvještaju, koji je naručila vlada, o plati i uslovima rada policajaca, navodi se da policajce koji ne prođu test fizičke spremnosti tri puta treba disciplinovati i kazniti sa smanjenjem plate od osam odsto, što je za neke i oko 3.000 funti.

Ovo istraživanje uslijedilo je nakon ankete u londonskoj policiji koja je ustanovila da je u istraživanju koje je obuhvatilo više od 11.500 policajaca, oko 44 odsto imalo prekomjenu težinu, 19 odsto je bilo gojazno i jedan odsto pregojazno.

U izvještaju, koji se podudario sa vladinim mjerama smanjenja od 20 odsto u policijskom budžetu u sklopu mjera štednje, preporučuju se i druge mjere kao što je otpuštanje, smanjenje osnovne plate, podizanje starosne granice za odlazak u penziju i bolje kvalifikacije.

Prijedlozi, koje su viši šefovi podržali, nisu dobro prošli kod niže rangiranih, koji se suočavaju sa zamrzavanjem plata, većim penzijskim doprinosima i manjim brojem radnika.

“Policajcima je dosta nesigurnosti i ovaj oragnizovani napad vlade je prevršio svaku mjeru. Više se ne može podnijeti: što je dosta, dosta je”, rekao je Pol Mekiver, predsjedavajući policijske federacije Engleske i Velska.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram