Darko Lazić stao na noge

Pjevač Darko Lazić, koji je u ponedjeljak počeo s elektroterapijama, uz pomoć tima ljekara, za samo nekoliko dana od početka terapije uspio je da stoji na nogama.

Zdravstveno stanje Darka Lazića se poboljšava iz dana u dan. Iako je prije samo nešto više od mjesec dana, 23. oktobra, doživio tešku saobraćajnu nezgodu, Darko Lazić se uspješno oporavlja u banji u Mladenovcu. Budući da je u Zemunskoj bolnici jednom pokušao da stane na noge i nije uspio, Darko je, kako saznaje Blic, samo nekoliko dana nakon prve elektroterapije uspio da stoji na nogama uz pomoć štaka.

“Darko može da stoji na nogama. Vežba se stabilnost i ravnoteža u stojećem položaju, taj transfer iz sedećeg u stojeći položaj treba da bude bezbedan i siguran, da ne dođe do pada ili nestabilnosti. Uspevamo, intenzivno se radi na tome. Može da stoji nekoliko minuta, serije ponavljanja su u pitanju i onda sedne da se odmori. Zasad stoji, dok dobijemo na vremenu i dok mu ojača muskulatura da bi mogao da šeta. Moram da napomenem da se rade vežbe u nivou postelje, vežba na krevetu za terapije. Uz lagane tegove se jačaju mišići. Pokret je jako složena stvar, toliko je mehanizama u pitanju i toliko je mišića uključeno. Da bi imao snage za štake i transfere, mora da ojača mišiće ruku, leđa i ostalo. Da ne bismo gubili vreme, odmah smo odlučili da počne sa jačanjem”, otkriva za „Blic” Darkov lični ljekar Miloš Poleksić, i dodaje:

“On zasad ima elektroterapije i kineziterapije, polako će mu se uvoditi i radna terapija, jer ne želimo da preopteretimo Darka, već kako fizički jača, tako će mu se uvoditi i nove terapije. Ono što je bitno da napomenem jeste da je Darko jako pozitivan i divno sarađuje s lekarima. Poštuje sve odluke porodice i lekara i ima isti tretman kao i drugi pacijenti” dodaje doktor Miloš Poleksić.

Opšta slika Darkovog zdravstvenog stanja je znatno bolja nego kada je došao na liječenje u banju.

“Iako je prošlo samo nedelju dana, primećujemo da su mnogo lakši prelasci iz ležećeg u sedeći položaj, kao i ustajanje, odnosno vertikalizacija, ali i prelazak sa leđa na bok”, kaže Darkov doktor.

Inače, Darkov imunosistem je i dalje slab.

“Darku je izvađena slezina i njemu je imuni sistem još uvek krhak. Savetovali smo mu da jede voće, banane, pomorandže, mandarine, da jede povrće, kao i proteine. Da ima redovne obroke i sve je zasad u redu”, kaže ljekar.

Stabilan je: Ne postoji potreba za psihologom

Iako je doživio tešku saobraćajku, te je kako je i sam izjavio Darko svjestan šta je uradio, prema procjeni ljekara, ne postoji indikacija za praćenje njegovog psihičkog stanja.

„Zasad ne postoji nikakva potreba niti indikacija za psihijatrijsko praćenje i terapiju. Stabilan je, motivisan je za rehabilitaciju, a sada obraćamo pažnju na druge stvari. Pratimo opšte stanje i prilagođavamo terapiju“, kaže nam doktor.

Djevojka Darka Lazića Marina Gogić velika mu je podrška.

(Blic)

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram