DALEKO OD PROSTE REPRODUKCIJE Pašalić: Nedostaje nam i prvorođene djece

Žena u reproduktivnom periodu treba da rodi prosječno 2,1 dijete da bismo imali obezbijeđenu prostu reprodukciju stanovništva, a mi sada imamo prosječno 1,3 djece, odnosno natalitetni deficit.

To znači da nam nedostaje još 7.200 djece godišnje, na ovih oko 9.400 rođenih, da bismo imali zamjenu generacija, ističe demograf Stevo Pašalić, dodajući da je naš problem i to što nemamo dovoljno prvorođene djece.

– To su neki idealni uslovi, ali malo koja zemlja to može dostići. U Evropi ima samo nekoliko zemalja koje imaju tu stopu ukupnog fertiliteta koja obezbjeđuje prostu reprodukciju. To nije ni nešto što mi moramo postići, da bismo popravili demografsku sliku, jer ima niz drugih mjera koje se mogu koristiti – tvrdi Pašalić.

Primjer je, kaže, Rusija koja je sa stope ukupnog fertiliteta od 1,3 podigla rađanje na 1,7, što je odličan rezultat, ali ni ona nije dostigla stopu od 2,1 koja obezbjeđuje obnavljanje stanovništva.

Po njegovim riječima, mjere za popravljanje stope ukupnog fertiliteta su dosta skupe, a sama finansijska davanja ne garantuju velike rezultate.

– U svijetu su sada prisutne nove mjere populacione politike, gdje se više naglasak stavlja na sigurno okruženje i stvaranje ambijenta za lagodan život. Jedna od tih nefinansijskih mjera je populaciona edukacija za stvaranje svijesti o neophodnosti povećanog rađanja za opstanak društva. To je svjetska mjera koja daje efekte. Na ambijent utiče, recimo, obrazovni sistem koji treba da bude stabilan i kvalitetan ili dobar zdravstveni sistem. Niz institucija treba da bude uključen u stvaranje takvog ambijenta. To su sve nefinansijske mjere, koje zajedno sa finansijskim daju mjere populacione politike – kaže Pašalić, te dodaje da se RS sada treba bazirati na te kvalitativne mjere.

Po njegovim riječima, u Srpskoj trenutno najviše nedostaje prvorođene djece.

– Nemamo prohodnosti za rađanje trećerođene djece ako nemamo dovoljno ni prvorođene djece. Mi sigurno ne možemo računati na troje djece i to nije samo naša situacija. Bio bih zadovoljan kad bismo rađali u prosjeku i dvoje – ističe Pašalić.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram