Connect with us

Regija

Dačić o Mogherini: Dobro jutro! Za to nije morala da dolazi!

Published

on

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da od EU očekuje “balansiraniju poziciju” i da doprinosi smanjivanju nestabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.
Povodom izjave visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini, poslije regionalne turneje, da je situacija na Zapadnom Balkanu napeta i izložena brojnim izazovima, Dačić joj je poručio: “Dobro jutro!”

“Za to nije morala da dolazi ovdje. Mi na to ukazujemo svake nedjelje tjerajući Brisel da reaguje na takve probleme, ali Brisel zatvara oči pred tim problemima i ima zavjeru šutnje. Normalno je onda da su iznenađeni kada dođu”, izjavio je Dačić na konferenciji za novinare poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova Eritreje Osmanom Salehom.

Dačić je rekao da u Srbiji vlada politička stabilnost i da će tako biti i poslije predsjedničkih izbora.

O novim najavama formiranja Vojske Kosova, Dačić je ponovio da je to u suprotnosti s rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

“Srbija će učiniti sve u političkom smislu, ali Kosovo vuče jednostrane poteze ne pitajući Srbiju, ali ni one koji su ih možda sponzorisali svih ovih godina”, izjavio je Dačić i dodao da to za posljedicu ima izazivanje nestabilnosti.

Dačić je najavio da će u četvrtak otići na Kubu na konferenciju zemalja karipskog područja, koje su, kako je rekao, važne za glasanje o prijemu Kosova u UNESCO.

Popularno