Dačić: Nivo odnosa SAD i Kosova ZA OKTAVU NIŽI

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su se stvorili međunarodni uslovi da se eventualni kompromis Beograda i Prištine verifikuje i doživi međunarodne garancije, ali da Priština ne želi kompromis i onemogućava nastavak dijaloga.

– Stekli su se međunarodni uslovi da se kompromis Beograda i Prištine verifikuje i doživi međunarodne garancije, ali u ovom trenutku niko ne može da kaže šta će da se desi, budući da Priština stalno iznosi različite stavove i izjave – rekao je Dačić na sjednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove.

On je ocijenio i da je nivo odnosa SAD i Kosova “za oktavu niži” zbog odbijanja Prištine da povuče takse na srpske proizvode, ističući da SAD nisu promijenile svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali da su pod uticajem Beograda shvatile da nema rješenja bez kompromisa.

– Oni su to shvatili i sada dolaze u situaciju da se Kosovo percipira kao prepreka za dolazak do krajnjeg rješenja – rekao je Dačić.Dačić je istakao i da je pismo Vašingtona kosovskim liderima znači da su podrška SAD i nivo odnosa barem za jednu oktavu niži, te i da je otkazivanje posjete američkog generala Prištini takođe simbolična poruka.

On je dodao i da Priština ne želi kompromis i da neće da prihvati ni zahtjeve SAD što onemogućava nastavak dijaloga.

Ističe da bi za Srbiju bilo značajno da se dijalog nastavi i da ne treba gubiti vrijeme, budući da srpskim interesima odgovaraju trenutni međunarodni odnosi i administracija u SAD.

– Haradinaj je okarakterisao Mogerini kao neprijatelja Kosova i prvi put smo u situaciji da su Mogerini, Han, SAD, Francuska, Rusija saglasne da je potreban kompromis – rekao je Dačić.

Takav stav ne dijele Njemačka i Velika Britanija, koja, dodaje, ima tradicionalno negativan odnos prema Srbiji, dok Njemačka gaji strahove zbog rješenja koje bi tumačili kao promjenu granica.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram