Connect with us

Politika

Dačić: Merkelova se sastaje sa Vučićem jer misli da će pobediti

Published

on

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da sastanak srpskog premijera Aleksandra Vučića sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i posjeta Sarajevu predstavljaju kontinuitet onoga što Srbija radi, te da se Merkelova nikada ne bi srela sa nekim za koga misli da neće pobijediti na izborima.

“Merkel sigurno zna da su u Srbiji izbori i sigurno se nikada ne bi srela sa nekim za koga misli da neće pobediti na izborima'”,, rekao je Dačić za TV Pink.

Kako je naveo, sastanak Vučića i Merkelove je kontinuitet dobrih odnosa koji se sa njom njeguje duži niz godina.

“Ti lični odnosi mnogo znače i prilikom donošenja važnih državnih odluka i zato je za nas od bitnog značaja da je njemačka promijenila mišljenje o Srbiji”, rekao je Dačić.

Dodao je da je bio svjedok nemilih sastanaka sa Angelom Merkel za vrijeme vlasti Borisa Tadića.

Kako je naveo, sastanak Merkelove sa Tadićem i vladom Mirka Cvetković bio je jedan od najneprijatnihjih u njegovom životu zato što je Merkel bila veoma neprijatna, jer se Srbija ponašala potpuno drugačije od onoga što je dogovoreno.

Dogovoreno je bilo, na primjer, da se poštuje odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu, od kojeg je zatraženo savjetodavno mišljenje o samoproglašenoj nezavinosti Kosova, a zatim je, kaže, mimo toga da li je Srbija uopšte dobro formulisala to pitanje, Vuk Jeremić kao tadašnji šef diplomatije podnio rezoluciju koja je bila na sasvim drugoj liniji.

To je Merkelovoj, prema njegovom objašnjenju, bio znak da ima posla sa ljudima koji ne stoje iza onoga što su dogovorili.

Dačić, koji je i lider SPS, rekao je da Srbija ne smije da dozvoli da se na izborima desi greška, jer predstavljanje države mora da bude u sigurnim rukama.

Ukazao je da se programi drugih kandidata uglavnom svode na priču o Vučiću, te da njima zapravo smeta što je kandidat Vučić, a ne Tomislav Nikolić.

Nastup Saše Jankovića u Savamali bio je sav u znaku Vučića, primjetio je Dačić i podsjetio da je Janković okrivio Vučića za sve žrtve elementarnih nepogoda, žrtve u bombardovanju RTS-a i slično.

Popularno