Connect with us

Banja Luka

Đaci sve više izbjegavaju Katoličku gimnaziju

Published

on

Sadašnji i bivši zaposleni, kao i pojedini roditelji djece koja pohađaju Opštu gimnaziju Katoličkog školskog centra “Ivan Merc” u Banjaluci, tvrde da se zbog loše uprave u ovoj školi problemi gomilaju, a sve je manje i đaka koji žele tu da se obrazuju.

Zbog takve situacije direktor Katoličkog školskog centra Ivica Božinović krajem prošle godine rekao je da će osnivaču ove ustanove, banjalučkom biskupu Franji Komarici predložiti ukidanje škole koja je osnovana 2005. godine.

Opšta gimnazija u ovoj školskoj godini trebalo je da primi najmanje 72 učenika, koliko je traženo i odobreno od Ministarstva prosvjete i kulture RS, ali se na prijemni ispit u junu 2016. prijavilo samo 47 učenika. To je najmanji broj kandidata od osnivanja tog centra.

Osim toga, problema ima i u međuljudskim odnosima, pogotovo između uprave i pojedinih profesora, ali i između uprave i roditelja učenika.

Advokat Sofka Osmančević, čiji je sin pohađao tu školu, kaže da je za krah nekad uspješne škole odgovorna uprava, a na prvom mjestu direktorica Opšte gimnazije Anđa Tomić.

– U školi vlada fašistički odnos. Nad mojim sinom stalno je vršen mobing. Tomićeva i profesorka matematike Anita Savatović stalno su ga maltretirale – kaže Osmančevićeva.

Dodaje da je frapantno i to što uprava ne poznaje propise.

– Božinović je tvrdio da moj sin zbog 27 odsto izostanaka mora ponovo da polaže razred. Pozvala sam Ministarstvo prosvjete RS i rekli su mi da je ta granica 33 odsto izostanaka, a ne 27 odsto, koliko je to u FBiH – rekla je Osmančevićeva.

Portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić kaže da su kontrolom u tom školskom centru prošle godine utvrđene nepravilnosti u vezi sa vođenjem knjiga. U kontroli su bili i povodom žalbe jednog roditelja.

– U 2015. bila je jedna redovna kontrola, a druga je bila po žalbi roditelja. Za provjeru obavljenih kontrola u prethodnim godinama trebalo bi nam više vremena – kaže Makivićeva.

Saznajemo da u Inspektoratu imaju informaciju o tome da je u školi prikrivena određena dokumentacija.

Glavni revizor za reviziju javnog sektora RS Duško Šnjegota kaže da je u planu zasebna revizija rada te škole.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović kaže da je prije dvije godine izvršen redovan uvid u rad te gimnazije, a da će do sutra provjeriti da li je bilo i interventnih uvida.

Tomićeva na naš upit o stanju u gimnaziji na čijem je čelu nije željela ništa da govori, uputivši nas na Božinovića. On tvrdi da ne zna za navedene probleme, ali je potvrdio da je postojala mogućnost upućivanja prijedloga Komarici za zatvaranje centra.

– To sam iznio na roditeljskom sastanku, ali do toga nije došlo. Inspekcija jeste dolazila, ali više ništa se nije dešavalo. Pošaljite mi pitanja za detaljniji odgovor – rekao je Božinović, od kojeg očekujemo odgovore.

Komarica juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Novac

Profesori u školi kažu da se ne zna gdje ide novac, jer oko 250 djece, pored obaveznih 50 KM za upis, na kraju školske godine daju još toliko, navodno za slučaj oštećenih stvari.

– Tako nešto ne postoji ni u jednoj drugoj školi u Srpskoj. A kad se desi da neki učenik nenamjerno ošteti neku stvar, roditelji opet plaćaju i za to. Kad traže račun, ne dobiju ga – rekli su u školi.

Ta škola jedina je u RS koja se finansira sa 160 odsto sredstava. Sekretarijat za vjere Vlade RS uplaćuje joj 60 odsto, a Vlada Hrvatske 100 odsto novca za plate zaposlenih.

(Glas Srpske)

Popularno