Da li znate zašto svetlo privlači noćne bubice? Odgovor je JEDNOSTAVAN!

Postoje razne teorije o tome.

FOTO: pixabay

Verovali ili ne ali od više stotina hiljada vrsta noćnih leptira i moljaca, najveći broj njih se ne okuplja oko svetla. Ono što mi primećujemo jesu samo one bube koje to čine, pogotovo kada se nakupe oko sijalica ili kada ih ista sprži. No, i među njima se uočavaju razlike: neki moljci i leptiri spiralno lete prema izvoru svetla, a drugi se zapute pravo prema sijalici pa tek onda kruže oko nje.


Neki naučnici zaključili su da mužjaci leptira i moljaca zabunom pomisle da su moljci ženke zapravo kartonska ambalaza sa svećom, zbog toplote, svetla i mirisa voska. Na ovu pojavu utiču i mesečeve mene, položaj meseca na nebu i vidljivost. Zato neki naučnici pretpostavljaju da se kod određenih vrsta noćnih leptira evolucijom razvila navika da koriste prirodno svetlo za snalaženje u prostoru.


Jedna stara pretpostavka kaže da se moljci delom snalaze u prostoru održavajući vrlo određen ugao leta u poređenju sa Mesecom, te zato lete spiralno prema veštačkom svetlu. Još jedno objašnjenje je da se zapućuju prema prirodnom svetlu kako bi izbegli grabljivice ili pre nego što se insekti zapute na duži put u većim visinama. Kada se približe jarkom veštačkom svetlu, verovatno ih zaslepi i dezorijentiše.
Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram