Connect with us

Bijeljina

Da li je na pomolu prodaja bijeljinske šećerane?

Published

on

Bijeljinska šećerana posljednji put je radila 2010. godine, u međuvremenu mnogi radnici otišli su u penziju. Šećeranu godinama nagriza rđa, objekat je prilično zapušten, ali, i pored toga, zainteresovanih kupaca ima. Riječ je o Turskoj firmi Soltist, vijetnamskoj SISIVAN i fizičkom licu Goranu Vajkiću iz Banjaluke. Iznosi koji se nude su od 6,1 do 10 miliona maraka. Saznajemo – Turska firma podigla je iznos ponude u odnosu na raniji.

Bila je prvo na 4,2 miliona evra, a prije nekoliko dana je u spis suda dostavljena na 5,1 evra, to je oko 10 miliona KM”, rekao je stečajni upravnik Nebojša Matić.

U posljednjih mjesec dana urađena je predinvesticiona studija i proslijeđena nadležnim institucijama. Poziv Odbora povjerilaca fabrike šećera–  javni oglas za prodaju, otvoren je do 15.juna.

“Fabrika Soltist se bavi trgovinom, preduzećima, udjelima. Može se spekulisati, ja mogu i eventualno i da pretpostavim, možda žele da kupe fabriku za treće lice koje se ne pojavljuje kao pravi kupac”, smatra predsjednik Skupštine povjerilaca Faik Muhić.

“Niko od njih ne garantuje da će pokrenuti proizvodnju. Ali javni poziv koji će biti u naredna dva do tri dana objavljen ima stavku da će prioritet imati kompanije koje će nastaviti proces proizvodnje”, istakao je stečajni upravnik Nebojša Matić.

Predstavnici fabrike šećera godinama se pitaju zašto bijeljinska fabrika ne bi mogla da radi kao jedina s takvom tehnologijom u BiH, ako već nekoliko takvih postoji i radi u Srbiji i Hrvatskoj.

“I ova fabrika, jednako kao i te kojesu funkcionisale u to vrijemem i ona ima potrebu da živi”, naglašava Muhić.

“Da li će se Šećerana prodati? Prodaće se! Cilj i odbora povjerilaca i mene kao stečajnog upravnika je da se proda što bolje, kako bi se povjerioci u što većem procentu namirili”, izjavio je Matić.

Stvarni dug šećerane je 16,2 miliona maraka i prošao je kontrolu stečajnog upravnika i suda.

Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.


Popularno