Connect with us

Bosna i Hercegovina

Cvijanović: Srpska dijaspora ima političku moć da zaštiti Republiku Srpsku

Published

on

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je u Čikagu da srpska dijaspora ima političku moć da zaštiti Srpsku i da treba da doprinesu da Republika Srpska ostane jaka i stabilna.

Cvijanovićeva je rekla da srpski narod u dijaspori poručuje da treba zaštititi Republiku Srpsku, a da im je odgovorila da i oni imaju i političku moć za to iako ne žive na području Republike Srpske.

“Mislim da je naša misija da učinimo naše ljude koji žive u inostranstvu svjesnim da zaista imaju tu moć kojom raspolažu”, rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je u ime Vlade i institucija Republike Srpske imala priliku da prisustvuje molitvenim svečanostima u čast Svetog Mardarija Libertvilskog i Sveameričkog, prvog srpskog pravoslavnog episkopa Amerike i Kanade.

Ona je istakla da Srpska već niz godina ima dobre kontakte i saradnju sa sveštenstvom i srpskim narodom.

“Posebno smo zadnjih godina intenzivirali saradnju i sa sveštenstvom, ali i sa udruženjima iz naše dijaspore koja djeluju u SAD. Namjera je da se ta saradnja još više ojača u budućnosti”, istakla je Cvijanovićeva, koja u SAD boravi na poziv Njegovog preosveštenstva vladike novogračaničkog i srednjozapadnoameričkog Longina.

Ona je naglasila i značaj očuvanja i razvoja vjerskog i kulturnog identiteta srpskog naroda.

Molitvene svečanosti u Eparhiji novogračaničko-srednjezapadnoameričkoj predvodio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje mitropolita Amfilohija i episkopa Longina.

Svečanosti su prisustvovali i šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, šef Predstavništva Srpske u Briselu Mario Đuragić, kao i brojni pravoslavni episkopi u Americi, ali i episkopi drugih pravoslavnih crkava.

Kesić je rekao da je lijepo vidjeti punu crkvu i radostan pravoslavni narod, koji je u Americi prošao mnoge izazove, posebno u periodu za vrijeme i nakon posljednjeg rata.

On je istakao da je status Srba u Americi danas znatno bolji, čemu je doprinijela crkvena zajednica koja se u zadnjih 20 godina znatno proširila.

“Pravoslavna crkva u Americi uvijek je bila oslonac za srpsku zajednicu koja je preko crkve uspjela da očuva svoju vjeru, jezik i tradiciju”, istakao je Kesić.

Pravoslavni vjernici iz svih krajeva Sjeverne Amerike, Evrope i Kanade došli su da se poklone moštima Svetog Mardarija koje se nalaze u manastiru Svetog Save u predgrađu Čikaga, Libertvilu.

(Srna)

Popularno