Connect with us

Bosna i Hercegovina

Cvijanović: Sredstva od klirinškog duga za kapitalne projekte, ne za “krpljenje” budžeta

Published

on

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će sredstva od klirinškog duga koji je isplatila Ruska Federacija biti korištena za kapitalne projekte o kojima će odlučivati Vlada, a ne za “krpljenje budžetskih rupa”, kako to vole da kažu opozicionari.

“Iako je prvobitno planirano da se sredstva dobijena isplatom klirinškog duga usmjere prvenstveno za izmirenje zaostalih obaveza u poljoprivredi, to sada nije neophodno, jer smo postigli sasvim dobru dinamiku isplate i bez ovih sredstava. Zaključno sa krajem avgusta izvršenje agrarnog budžeta za tekuću godinu iznosiće 50 odsto, tako da će sredstva od klirinškog duga biti korištena za kapitalne projekte o kojima će odlučivati Vlada Srpske”, istakla je Cvijanovićeva u intervjuu Srni.

Osvrćući se na medijske spekulacije da klirinški dug uopšte neće ni biti isplaćen, Cvijanovićeva je navela da u Vladi Srpske nikad nije postojala sumnja u tom pogledu.

“Davno smo otpočeli pregovore sa ruskom stranom o isplati ovih sredstava u novcu, a ne u robama. U tim razgovorima prije nekoliko godina učestvovali su predsjednik Republike Milorad Dodik, Vlada i Predstavništvo Srpske u Rusiji. Znali smo da će se to desiti i Vlada Srpske više puta je izrazila zahvalnost prema Ruskoj Federaciji zbog te odluke”, napomenula je premijer Srpske.

Na pitanje da li će biti obezbijeđeno stabilno funkcionisanje budžeta u narednom periodu, Cvijanovićeva je ocijenila da je situacija mnogo bolja nego prije godinu-dvije dana, što se vidi i iz činjenice da sredstva od kliringa nisu neophodna za izmirenje, na primjer, zaostalih obaveza prema poljoprivrednicima, jer je i bez toga postignuta dinamika plaćanja koja se ne pamti još od nekih najboljih vremena.

“Bilo je izuzetno teških perioda, ali smo ih ‘prehodali’. Da nije bilo opstrukcije od SDS-a, PDP-a i NDP-a na nivou Sarajeva gdje vrše vlast, u zadnjih godinu dana u budžet Srpske bi se slilo i dodatnih 150 miliona KM povoljnih sredstava MMF-a, a bili bi realizovani i neki prateći programi podrške drugih finansijskih organizacija”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da bi usvajanjem Zakona o akcizama na nivou BiH bila, između ostalog, deblokirana i sredstva EBRD-a i omogućena intenzivna aktivnost izgradnje puteva i auto-puteva, a u Vladi Srpske je pronađeno i rješenje da se u tom slučaju usmjeri i po dodatnih 10 miliona KM i poljoprivrednicima i Fondu zdravstvenog osiguranja.

“Zbog tih opstrukcija nije realizovana ni mjera koja se odnosi na rasterećenje privrede u pogledu smanjenja obaveza na rad, koja je predviđena Reformskom agendom, u koju su se zaklinjale sve te partije na vlasti u Sarajevu, a onda je srušile”, podsjetila je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, sve to da je realizovano, a bilo bi realizovano da nije bilo politikanstva, unijelo bi jednu potpuno drugačiju dinamiku i kada je riječ o budžetu, o privedi, o infrastrukturnoj izgradnji, i olakšalo bi mjere koje se sprovode u oblasti zdravstva, a istovremeno bi značilo i pokazivanje kredibiliteta u pogledu evropskog puta za koji je vezana Reformska agenda.

“Ukratko, što se tiče budžeta, ušli smo u ‘mirnije vode’, a da nije bilo blokade u Sarajevu stvari bi tekle glatko. Upravo to su željele da spriječe SDS, PDP i NDP zaustavljajući na nivou BiH novac koji je namijenjen Republici Srpskoj”, istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje kakav je stav Vlade Republike Srpske u vezi sa podnošenjem interpelacija od opozicionih partija u Srpskoj, Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada zauzela stav da neće upućivati odgovor na te interpelacije.

“Materijal koji je dostavila opozicija je pun netačnih detalja, ali i zastarjelih podataka i tendencioznih konstatacija”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su sve informacije u vezi sa svim pitanjima koja se nalaze u tim materijalima dostupne Narodnoj skupštini i poslanici ih redovno razmatraju u okviru različitih skupštinskih tačaka.

“Ovdje se radi o tome da opozicionim partijama, koje gube snagu na terenu, treba politička tema i višednevni mikrofon, i oni to slobodno mogu da imaju kao što je i do sada bio slučaj. Ne vidim da im je to baš poslužilo u političkom pozicioniranju, naprotiv sve ih je manje, ali ne sporim pravo da pričaju o čemu god žele. Mi u tom politikanstvu nećemo učestvovati”, poručila je Cvijanovićeva u inervjuu Srni.

(Srna)

Popularno