Čudna stvorenja pronađena su kako vrebaju u mraku ispod leda Antarktika

natoč ekstremnim temperaturama, vode koje okružuju kontinent na Južnom polu daleko su od napuštenih, jer su životni oblici tu različiti i uključuju, na primjer, tri metra dugačke “nevidljive” grabežljive crve. Ova vrsta stvorenja, koje se nalazi ispod leda, posebno je zaprepastila tvorce novog BBC-evog dokumentarca.

FOTO: logicno.com

Neobično stvorenje snimila je ekipa nove serije na Antarktiku s njezinom raznolikom i ćudljivom divljinom, u kojoj je sudjelovao TV zvijezda David Attenborough, koji je izložio razne oblike života tamo.


Kreatori emisije postavili su svoje kamere ispod leda kako bi snimili stanovnike Južnog oceana, koji vrvi životom unatoč teškim uvjetima iznad leda, gdje temperature padaju daleko ispod nule.


Prema poznatom prirodoslovcu Attenboroughu, “smrznuta površina na moru krije veliku tajnu”, jer iako su gornji uvjeti neprijateljski, situacija je ispod ledene plohe stabilnija, pa je “život tisućljećima imao vremena za diverzifikaciju”. Jedan od stanovnika ovog mraka je gigantski crv, nevidljiv ljudskom oku. Samo pomoću posebne opreme stvorenje je dovedeno u središte pažnje.


“Ovdje stvorenja rastu do velikih veličina poput grabežljivih nemertejskih crva – dužine tri metra. Oni postaju vidljivi tek kad se kamere postave i tek sada možemo otkriti detalje života tako čudnih stvorenja “, objasnio je Attenborough. 

Međutim, još jedno stvorenje je zaokupilo maštu prezentatora. Takozvane nudebranch nadoknađuju njihov slab vid tako što imaju i ženske i muške reproduktivne organe, što im olakšava razmnožavanje.


“Dakle, da bi se pario, jedan nudibranch jednostavno mora pronaći drugi nudibranch i bilo koji će biti dobar za parenje. Ali ovo je izazov kada njihove sićušne oči jedva vide. Neki ipak imaju sreće, međutim, ovo dvoje se međusobno plode i oboje rađaju mlade. Kad je teško pronaći partnera, isplati se činjenica da se ne moraju brinuti oko spola”, rekao je.


Izgleda da su i na Antarktiku morali uskladiti svoje životne navike s Istanbulskom konvencijom, što im je na kraju omogućilo odabrati spol po potrebi.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram