Connect with us

Politika

Čubrilović: Odluka suda bila jedino moguće rješenje

Published

on

Pozdravljam odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je odbio zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije iz 2007. Godine, rekao je Nedeljko Čubrilović, predjsednik NS RS, povodom odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu o odbijanju zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije

 

“Odluka suda da zahtjev za pokretanje revizije nisu donijela nadležna tijela, u ime BiH kao države, bila je jedino moguće rješenje sa stanoviša poštivanja prava, ali i legitimiteta i legaliteta institucija Bosne i Hercegovine”, istakao je Čubrilović.

Dodaje da je od samog početka bilo jasno da se radi o privatnom zahtjevu za reviziju presude, donesenom izvan institucija sistema, što je dovelo do komplikovanja i pogoršavanja političkih odnosa u BiH.

“Raduje nas što je Međunarodni sud pravde u Hagu ovu odluku donio relativno brzo i spriječio dalje zaoštravanje političkih i nacionalnih odnosa u zemlji, ali i u regionu.”, kaže Čubrilović, te dodaje da želi da se zahvali svima koji su učinili napor da se odlučivanje o ovako krupnoj stvari, kao što je revizija presude protiv druge države, vrati u institucije sistema, a potom i da dokažu, posebno u komunikaciji sa Sudom, da nije riječ ni o kakvom zahtjevu države, nego o zahtjevu pojedinaca.

“Nadam se da će ova odluka Suda u Hagu dovesti do smirivanja političkih strasti unutar BiH i da ćemo svi zajedno da se vratimo suštinskim problemima građana”, završio je predsjednik Parlamenta Srpske.

Popularno