Čubrilović: Brojni dokazi o gnusnim zločinima Dudakovića

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je mnogo ranije morala da bude podignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH jer postoje brojni dokazi, svjedočenja i video-zapisi o gnusnim zločinima koje su počinili nad nedužnim srpskim civilima, ali i vojnicima koji su se predali ili bili zarobljeni.

On je pozdravio današnju odluku Tužilaštva BiH o podizanju optužnice protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH koja ih tereti za zločine protiv čovječnosti u proteklom ratu u BiH, ističući da za ovo postoje brojni dokazi.

"Sama činjenica da optužene terete za ubistvo više od 300 Srba, među kojima je najviše bilo civila, uglavnom starijih, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni, govori o zvjerstvima pripadnika bošnjačkih vojnih formacija kojima je direktno naređivao Dudaković. Očekujemo da pravda konačno bude zadovoljena i da nadležne pravosudne institucije BiH optužene za zločine presude po slovu zakona", rekao je Čubrilović Srni.

On je podsjetio da se na jučerašnji dan, 10. oktobra, navršilo 22 godine od protjerivanja 27.000 stanovnika Sanskog Mosta i zločina Armije RBiH pod komandom Dudakovića u tom gradu.

"Bio je to zločin protiv nedužnih ljudi. Mnogi koji nisu uspjeli da pobjegnu tada su ubijeni", naveo je Čubrilović.

On kaže da Dudaković i njegovi saborci moraju da odgovaraju za sve žrtve i zločine koje su počinili u proteklom ratu.

"Iza njihovih pohoda su ostajale spaljene kuće, ubijeni starci i drugi civili. Iza njih su ostajale pojedinačne i masovne grobnice. Iako su dokazi neumoljivi, na pravdu čekamo više od 20 godina, što je poraz domaćeg pravosuđa. Nadam se samo da ova optužnica neće završiti minimalnim kaznama, kao što su završile i mnoge druge protiv bošnjačkih komandanata za zločine nad Srbima, već da će žrtve konačno dobiti bar sudsku satisfakciju", rekao je Čubrilović.

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv generala Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa Armije RBiH zbog zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine.

NJima Tužilaštvo stavlja na teret zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram