Connect with us

Bosna i Hercegovina

Crnalić: Izetbegovića ćemo zvati za svjedoka

Published

on

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću, a pušteni su presretnuti razgovori, za koje je Sudsko vijeće, uprkos zahtjevima odbrane da budu pušteni na zatvorenoj sjednici, odlučilo da se emitiraju uz prisustvo javnosti.
Pušteno je tako sedam razgovora, a ostalih 16 i jedan SMS bit će pušteni na zatvorenoj sjednici 22. marta.

Asim Crnalić, advokat Radončića istakao je kako je „zadovoljan premda se može uočiti da se Tužilaštvo u ovom predmetu bavi dokazivanjem umišljaja“.

– Pri tome Tužilaštvo BiH ne dokazuje djelo. Umišljaj jeste subjektivni element bića krivičnog djela, ili krivičnih djela koja se stavljaju na teret našim branjenicima, ali bilo je potrebno, ako već Tužilaštvo smtara da su počinili krivična djela ometanje rada pravosuđa, onda pimarno dokazivati da su počinjena ta djela, a onda naravno i da postoji umišljaj. Sve ovo što je reproducirano u sudnicu zapravo je urađeno s ciljem da se dokaže umišljaj – kazao je Crnalić.

On je kazao da još ne može reći ko će biti svjedoci odbrane, a da će zvati interesnatne osobe koje su važne u državi. Ipak, na pitanje novinara potvrdio je da će svjedok biti i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Tužilac Božo Mihajlović prije početka održavanja ročišta podijelio je ruže advokaticama, te osumnjičenoj Šahman, kao i sutkinji Hasiji Mašović. Dan žena čestitao je i član Sudskog vijeća i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec kazavši da je skratio radno vrijeme za uposlenike Suda. Tako je i ovo ročište uz saglasnost svih stranaka u postupku trajalo kraće.

Popularno