Connect with us

Politika

Crnadak: Pobjeda prava nad politikom

Published

on

BANJALUKA – Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da odbacivanje zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije od Međunarodnog suda pravde u Hagu zbog spornog legitimiteta pravnog agenta BiH Sakiba Softića predstavlja pobjedu prava nad politikom.

“Neki su htjeli da pomoću velikog političkog pritiska i političke gužve pobijede pravo. Ovo je i pobjeda činjenica jer se ispostavilo da nam je sud u Hagu morao reći ono što smo tvrdili – da nema odluke nadležne institucije o reviziji i da nema odluke nadležne institucije o ovlaštenju za agenta”, rekao je Crnadak na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da kriza izazvana uzurpacijom i privatizacijom BiH institucija, kao i vaninstitucionalnim djelovanjem, nije završena.

“Ali, vjerujem da je današnji dopis iz Haga olakšao stvari i otvorio put onima koji su nas u krizu uveli da pokažu kako da iz nje izađemo. Ne smije ostati nijedan trun sumnje da ova zemlja može da funkcioniše samo zajedničkim odlukama”, rekao je Crnadak.

On je dodao da najodgovorniji za krizu treba da povuku poteze i pokažu spremnost da se ide naprijed i ka budućnosti.

“Sudovi treba da nastave presuđivati svim zločincima bez obzira na kojim stranama bili, istoričari treba da nastave pisati istoriju o onome što je bilo, a mi koji obavljamo političke funkcije treba da se bavimo tim kako da završimo proces pomirenja i zajednički se okrenemo budućnosti. To je ono što bi trebala da bude pozitivna poruka svega ovoga”, rekao je Crnadak.

On je naglasio da je odbacivanje zahtjeva za reviziju presude i velika pobjeda dejtonske BiH, koja može da funkcioniše samo ako se odluke donose zajednički i dijalogom, a ne preglasavanjem i silom jednog nad drugim ili trećim.

“To je po meni nešto što će dugoročno imati najveći pozitivni efekat”, rekao je Crnadak.

On je dodao da je lično zadovoljan jer je u Hagu primljeno njegovo pismo koje je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokušao da spriječi, te je zvanično zavedeno i uzeto u obzir prilikom odlučivanja.

“Problem ostaje i insistiraću da se riješi, jer je to prvi put da se unilateralnim djelovanjem jednog člana Predsjedništva BiH ugrozi cijela institucija kao što je Ministarstvo spoljnih poslova”, rekao je Crnadak.

Kada je riječ o istrazi u vezi sa neposlušnošću u Ambasadi BiH u Hagu, Crnadak je naveo da je ambasador Mirsada Čolaković pozvana u Sarajevo.

“Ja sam obavio razgovor i obavijestiću Predsjedništvo o tome šta su moji prijedlozi po pitanju neprosljeđivanja pisma i odbijanja instrukcije. Što se tiče otvaranja pisma koje je bilo upućeno predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, formirao sam komisiju koja će iduće sedmice putovati u Hag i ispitati sve aktere i utvrditi određene činjenice nakon čega ću dati prijedloge”, najavio je Crnadak.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije Bi

Popularno