Connect with us

Biznis i ekonomija

Coca-cola nalazi put do Sjeverne Koreje

Published

on

U Sjevernoj Koreji raste potražnja za Coca-colom, a boce punjene u Kini nalaze svoj put do ekskluzivnih prodavnica u prestonici, Pjongjangu, gdje elita i srednja klasa uživaju u osvježavajućem piću.

Ipak, u ostatku zemlje obično se nalaze samo imitacije, piše AP. Sjeverna Koreja i Kuba su jedine dvije zemlje na svijetu u kojima kompanija Coca-cola zvanično ne posluje, rekla je direktorka za komunikacije te kompanije, En Mur.

Američka agencija navodi da je stanje takvo zbog sankcija uvedenih prema tim zemljama.

Coca-cola iz Kine može se pronaći i u međunarodnim hotelima koje posjećuju mještani koji mogu da priušte visoke cijene, strani turisti i biznismeni, uglavnom iz Kine. Pepsise, međutim, viđa rijeđe.

Coca-cola koja se služi u lokalnim restoranima i prodavnicama gdje većina tipičnih sjevernokorejaca pazari, vjerovatno je lokalna imitacija, iako iz daljine veoma liči na pravu stvar.

Lokalne imitacije u ambalaži od 1,25 litara imaju isti oblik kao autentična coca-cola, sa odgovarajućom crvenom bojom i specifičnim čepom, međutim, umjesto kineskih fonetskih karaktera, obično piše slatko gazirano piće sa ukusom kakaa.

Na naljepnici se navodi adresa i telefon kompanije koja proizvodi piće, Vongbong Trejding, ali AP nije uspio da dobije bilo kakav komentar, jer su takvi brojevi dostupni samo unutar telefonske mreže Sjeverne Koreje.

Kako navodi AP, ukus nije loš. Piće je gazirano i skoro identično u izgledu pravoj coca-coli, a svaki ljubitelj bi rekao da je u pitanju dobra kopija.

Kada je 2000. godine došlo do otopljenja odnosa između SAD i Sjeverne Koreje, postojale su glasine da je coca-cola“ bila na ivici da se probije na tržište, međutim, takav razvoj događaja osujetio je razvoj nuklearnog programa Sjeverne Koreje, navodi AP.

(Tanjug)

Popularno