Connect with us

Svijet

Cirih traži otkazivanje posjete turskog ministra vanjskih poslova Cavusoglua

Published

on

Vlasti Ciriha zatražili su od švicarske Vlade da iz sigurnosnih razloga otkaže planiranu posjetu turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua kantonu nakon što je nekoliko gradova u Njemačkoj blokiralo održavanje mitinga.
“Poslao sam pismo u Bern, šefu švicarske diplomatije Didije Burkhalteru, u kojem navodimo da želimo da preduzmu mjere kako ne bi bio održan planirani miting u Cirihu, rekao je zvaničnik iz kantona Cirih Urs Grob.

Čavusoglu je nešto ranije otkazao planirani miting u Roterdamu, gdje je je trebalo da vodi kampanju za referendum o izmjeni Ustava Turske.

Holandska novinska agencija ANP prenijela je sadržaj pisma koji je poslao gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb gradskom savjetu, u kojem se navodi da je vlasnik lokacije na kojem je bio planiran miting povukao dozvolu za održavanje skupa.

Planovi administracije turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da vodi kampanju za referendum među velikom dijasporom u Njemačkoj i Holandiji izazvali su negodovanje u obje zemlje.

Popularno