Cipras: Idemo do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je rešenost da ide do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma sa Skopljem, poručujući da, kao što se severni sused nije povukao, tako se ni Grčka neće povući.

Cipras je, na konferenciji posvećenoj Prespanskom sporazumu, još jednom čestitao svom makedonskom kolegi Zoranu Zaevu i rekao da se ovim sporazumom Grčka oslobodila nacionalizma i kvazipatriotizma, a da je isto bilo učinjeno i sa druge strane granice, prenosi skopska TV Sitel.

„Isto je postigao i Zoran Zaev sa svojom vladom, zaključujući ceo proces ustavnom promenom kojom je obezbeđena dugoročnost ovog sporazuma. Dozvolite mi da čestitam premijeru Severne Makedonije, Zoranu Zaevu, za hrabost koju je pokazao tokom celog ovog procesa”, istakao je Cipras, javlja Tanjug.

On je iskoristio priliku i da uputi poruku Grcima da se neće povući.

„Želim da prenesem jednu poruku grčkim građanima, posebno svakom grčkom građaninu koji slobodno razmišlja, nezavisno od svojih političkih ubeđenje. Kao što oni nisu se povukli, nećemo ni mi”, rekao je Cipras.

Grčki premijer je kazao da je ovaj sporazum istorijski, nacionalno koristan i patriotski.

Na konferenciji posvećenoj Sporazumu iz Prespe, održanoj u koncertnoj sali u Atini, prisutni su bili skoro svi ministri iz redova vladajuće partije SIRIZA, zatim poslanik iz redova Nezavisnih Grka Tanasis Papahrisopulos, a na jednom od panela je govorio i poslanik iz stranke Reka, Spiros Danelis koji otvoreno podržava Prespanski sporazum.

Rasprave u Grčkoj zbog sporazuma sa Skopljem nova prepreka na putu ka EU

LONDON – Premijer Grčke Aleksis Cipras suočava se ove nedelje sa glasanjem o poverenju vladi pošto se koalicioni partner njegove Sirize povukao iz vlade zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom o promeni imena, piše danas Fajnenšel tajms (FT) uz ocenu da je ulog visok ne samo za Ciprasa, već i za Skoplje, i za Balkan i za EU.

Bilateralni sporazum Atine i Skoplja usaglašen prošle godine, kojim se predviđa da grčki sused promeni ime u Republika Severna Makedonija, okončao bi gotovo tri decenije star spor koji je izbio nakon raspada bivše Jugoslavije i otvorio put Skoplju da se pridruži NATO i EU što bi predstavljalo podsticaj i za pet zapadnobalkanskih suseda koji takođe žele da se pridruže evropskom bloku, navodi britanski list, a prenosi Beta.

Navodeći da Cipras sada mora da se bori za većinu u parlamentu gde njegova partija ima 146 od 300 mesta, FT dodaje da bi Ciprasov neuspeh doveo u sumnju dogovor o preimenovanju Makedonije, koji je u petak odobrio makedonski parlament ali je potrebno da ga ratifikuje i grčka strana.

List podseća da je postizanje sporazuma o rešavanju spora oko imena, koji su u junu postigli grčki i makedonski premijer, bilo od ključnog značaja i za dogovor o početku pregovora o pristupanju EU sa Skopljem, uprkos zabrinutosti nekih članica zbog vladavine prava i organizovanog kriminala.

Pristalice proširenja EU već vode bitku da ubede skeptične zemlje poput Francuske i Holandije da je Makedonija ostvarila konkretan napredak u reformama koje su potrebne za početak pristuponih pregovora. Rasparava u Atini sada preti kao dodatna neželjena prepreka za one u EU koji žele da prigrle svoje zapadnoblaknaske susede dok Britanci – verovatno – odlaze, piše FT.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram