CIK: Glavni centar za brojanje glasova u punoj funkciji

SARAJEVO - Branko Petrić, predsjednik CIK-a, na današnjoj preskonferenciji kazao je da se aktivnosti oko sankcionisanja aktera zbog kršenja izborne šutnje privode kraju, te da se zbog raznih unformacija CIK odlučio obratiti javnosti.

Dodao je da je glavni centar za brojanje u punoj funkciji, te da je jutros sedam kamiona krenulo u osam općina da preuzme materijal koji čini oko 30.000 vreća .

Materijal će biti skladišten u Lukavici i biti spreman da se izvrši uvid  i da se prostupi provjeri i ponovnom brojanju glasova.

Sinoć se pristupilo brojanju oko 3.700 nepotvrđenih glasačkih listića, među kojima su i oni koji su prijavljeni da glasaju putem pošte.

Ovaj proces uključuje brojanje glasačkih listića koji su dopremljeni iz svih opština.

Petrić je kazao da ne očekuje da će stići još puno pošte, te da je trenutno stiglo oko 63.000.

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije rekao je da nije zabilježen nijedan slučaj da je građanin došao na biračko mjestu, a da mu nije omogućeno glasanje.

Na pitanje da su sinoć pojedini posmatrači rekli da je CIK počeo brojanje glasova, a da nije obavijestio sve posmatrače te da li su spremni da podnesu ostavku, Ahmet Santić, član CIK-a rekao je da se sve oko izbora dešavalo transparentno.

Na pitanje novinara kako je moguće da imamo preko 500.000 nevažećih glasačkih listića, Petrić je rekao da je u BiH to uobičajena stvar, da glasač uzme glasački listić, a ne ispuni ga.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram