Cijene nafte pale petu sedmicu zaredom

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, pete zaredom, što je posljedica strahovanja da će zbog privrednih posljedica širenja virusa korona u i izvan Kine oslabiti potražnja za "crnim zlatom".

FOTO: nezavisne.com

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je za 6,3 odsto, na 54,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,4 odsto, na 50,32 dolara.

Pad cijena posljedica je širenja virusa korona u Kini, od kojeg je dosad umrlo 910 ljudi, a zaraženo ih je više od 40.000.

Izvan Kine zabilježeno je više od 320 slučajeva zaraze tim virusom u 27 država i regija.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je u petak da Moskvi treba nekoliko dana da analizira naftno tržište i da će stajalište o značajnijem ograničenju proizvodnje pojasniti sljedeće sedmice.

Novak procjenjuje da bi zbog epidemije virusa korona globalna potražnja za naftom u 2020. godini mogla pasti za 150.000 do 200.000 barela dnevno, što je relativno konzervativna procjena, prenose svjetski mediji.

Bilo kako bilo, od pojave virusa korona cijene nafte pale su za oko 20 odsto jer je Kina najveći svjetski uvoznik nafte. Lani je, procjenjuje se, uvozila oko 10 miliona barela dnevno.

I dok OPEC već duže vrijeme smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je neko vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim nivoima, a izvještaj kompanije "Baker Hughes", objavljen u petak, pokazuje da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD povećan treći put u posljednje četiri sedmice - za jedno postrojenje, na njih ukupno 676.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram