Connect with us

Svijet

CIA optužuje Vikiliks da je ugrozio bezbjednost SAD

Published

on

Američka Centralno-obavještajna agencija (CIA) optužila je Vikiliks da ugrožava bezbjednost Amerikanaca, pomaže neprijateljima SAD i ometa borbu protiv terorizma time što objavljuje dokumenta za koja tvrdi da pokazuju kako je CIA stvorila i sprovodila hakerski program širom svijeta.

“Američka javnost trebalo bi da bude veoma uznemirena bilo kakvim objavljivama Vikiliksa koje imaju za cilj da naškode mogućnosti obavještajne zajednice da zaštiti Ameriku od terorista i drugih neprijatelja”, rekla je portparolka CIA Heder Fric Hornijak, navodi AFP.

Prema njenim riječima, Vikiliks takvim objavama ” ne samo da ugrožava američko osoblje i operacije već neprijatelje Amerike oprema oruđem i informacijama kojima mogu da naškode bezbjednosti te zemlje”, prenio je AP.

Portparolka CIA nije potvrdila autentičnost dokumenata koje je objavio sajt Vikiliks, ali su dvojica američkih obavještajnih i policijskih zvaničnika izrazila uvjerenje za Rojters da su ti dokumenti autentični.

Dvojica zvaničnika, koja su željela da ostanu anonimni, tvrde da su osobe koje je CIA angažovala da rade po ugovoru najvjerovatnije prekršile bezbjednosna pravila i predale Vikiliksu te dokumente.

Obavještajne agencije, dodali su, bile su svjesne kršenja pravila od kraja prošle godine.

Jedan od zvaničnika, koji je upoznat sa istragom o dokumentima koje je objavio Vikiliks, rekao je da kompanije koje je CIA angažovala po ugovoru provjeravaju ko je od njihovih zaposlenih imao pristup dokumentima koje je Vikiliks objavio.

Istovremeno, Bijela kuća saopštila je da je predsjednik SAD Donald Tramp izuzetno zabrinut zbog povrede bezbjednosti CIA.

Vikiliks je nedavno objavio više od 8.000 strogo povjerljivih dokumenata CIA koji pokazuju kako je ta obavještajna agencija stvorila i sprovodila hakerski program širom svijeta.

Dokumenta, za koje Vikiliks u saopštenju kaže da predstavljaju “najveće otkriće ikada” između ostalog pokazuju da je CIA zloupotrebljavala brojne proizvode velikih svjetskih kompanija.

Riječ je o android telefonima Googlea i iPhone Applea, kao i operativnom sistemu Vindouz kompanije Microsoft i televizorima marke Samsung koje je CIA pretvarala u, kako se kaže, svoje oruđe i skrivene prislušne uređaje.

Do ovih saznanja Vikiliks je došao na osnovu mreže u okviru Centra za sajber obavještajnu službu CIA u Lengliju u Viržiniji.

Tranša objavljenih dokumenata nosi naziv “Vault 7”, a nastali su u periodu od 2013. do 2016. godine.

Popularno