Connect with us

Zabava

Četvrti grob američkog predsjednika

Published

on

Svega nekoliko mjeseci nakon isteka mandata 1849. godine, bivši američki predsjednik Džejms Polk je umro u svom domu u Nešvilu od kolere, koja je tada harala SAD. Polk, koji je bio 11. američki predsjednik, sahranjen je tada u masovnu grobnicu u nešvilskom gradskom groblju, s ostalim žrtvama kolere, iz predostrožnosti, kako se bolest ne bi širila.

Bilo je to prvo Polkovo počivalište. Međutim, saga o njegovom grobu nastavlja se i 150 godina nakon njegove smrti. Naime, prije nekoliko dana Senat Tenesija je usvojio rezoluciju da se Polkov grob još jednom premjesti.

Ukoliko dođe do toga, ovo će biti Polkov četvrti grob. Protiv ove rezolucije pobunili su se njegovi potomci, jer smatraju da je ovo izraz nepoštovanja bivšeg predsjednika.

“Svaki put kad su ga relocirali, bilo je to poput skrnavljenja”, kaže Tereza Elam, sedma generacija Polkove porodice. “To je kao da nekog iskopate sa ‘Arlingtona’ i prebacite ga na porodičnu farmu, a pritom ga još sahranite negdje iza štale”, kaže ona.

A, saga traje skoro vijek i po. Naime, godinu dana nakon što je sahranjen u masovnoj grobnici, njegovi rođaci su tijelo prebacili na Polkovo imanje, poznato kao “Polk plejs”, što je zapravo i bila njegova posljednja želja. Uprkos njegovoj želji, porodica Polk prodaje imanje 1893. godine, nakon teške ostavinske rasprave. Tada se tijela Džejmsa Polka i njegove supruge Sare Čildres prebacuju na Tenesi Kapitol.

Na tom mjestu je počivao duže od jednog vijeka. A, onda je rezolucijom Senata odlučeno da se njegovo tijelo ekshumira i prenese 45 kilometara dalje, u njegovu bivšu rezidenciju u Kolumbiji, u Tenesiju, gdje je predsjednik proveo veliki dio svog djetinjstva. Inače, na tom imanju se nalazi i Muzej Džejmsa Polka.

“Sve što činimo, činimo iz najbolje namjere, a to je da sačuvamo sjećanje na Džejmsa Polka. Inače, ovo je mjesto gdje je on želio da bude sahranjen”, kaže Tom Prajs, kustos Muzeja Džejmsa Polka.

Međutim, Elam, koja je jedna od rijetkih preostalih potomaka Džejmsa Polka, smatra da je ovaj potez zapravo s ciljem da se turisti odvedu u Kolumbiju. Dakle, iza svega stoji novac.

Prajs kaže da to jednostavno nije tačno. Da je riječ o novcu, onda bi ga premjestili još prije 50 godina.

Džoi Hensli, republikanski senator, kaže da je podržao rezoluciju o premještanju Džejmsa Polka. On kaže da je trenutni Polkov grob u samom ćošku Tenesi Kapitola, te da to nije mjesto koje zaslužuje bivši predsjednik SAD.

“Zaista, ja prvi nisam znao gdje se nalazi Polkov grob dok me nisu odveli i pokazali mi ga”, izjavio je Hensli.

Džef Jarbro, demokratski senator iz Nešvila, kaže da bi se trebalo s više pažnje odnositi s predsjedničkim tijelima. “Zaboga, postoji svega 45 ljudi koji su bili predsjednici SAD i mislim da ga ne bi trebalo tek tako prebacivati svakih nekoliko decenija. Ipak, mislim da se tome treba posvetiti malo više pažnje”, kaže Jarbro.

(N.N.)

Popularno