Connect with us

Regija

Čanak: Priznati nezavisnost Kosova

Published

on

BEOGRAD – Budući predsjednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je Kosovo priznato kao nezavisna država i da više nije u sastavu Srbije, i dodao da interesi zemlje zahtijevaju da se “suočimo sa činjenicama”.

“Problemi sa kojima se Srbija suočava su veliki, brojni i zahtevaju od nas da preuzmemo odgovornost za odluke koje moramo doneti. Priznati faktičku nezavisnost Kosova je jedna od takvih odluka. U ime mira na Balkanu, evropske budućnosti Srbije i historijskog pomirenje dva naroda izražavam svoju spremnost da takvu odluku i podržim”, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

Lider LSV je dodao da, za razliku od nekih kandidata, on ne želi da učestvuje u politici koja mitovima daje prednost u odnosu na stvarnost i koja bježi od činjenica, ma koliko da su one neprijatne.

“Priznati ovu činjenicu znači navući na sebe bes. Ignorisati je znači nastaviti sa politikom čeonog sudara sa stvarnošću. Od politike predsedničkih kandidata, od njihovog sistema vrednosti, integriteta i, zašto ne reći, lične hrabrosti, zavisi i njihov odnos prema Kosovu. Možemo se i dalje oportunistički zaklanjati iza floskula o o južnoj srpskoj pokrajini, ali ozbiljnost i odgovornost pozicije za koju se kandidujemo zahteva od nas da prestanemo sa svakim daljim samozavaravanjem”, dodao je Čanak.

Popularno