C vitamin mogao bi biti koristan u lječenju raka

VAŠINGTON, C vitamin bi, ipak, mogao bi da bude koristan u lječenju raka, ukazuje studija, obavljena na američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, digestivne i bubrežne bolesti.
Ideju da bi ovaj vitamin, odnosno askorbinska kiselina, mogao da se koristi u lječenju raka lansirao je sedamdesetih godina prošlog vjeka američki naučnik Lajnus Pauling, koji je 1954. godine dobio Nobelovu nagradu za hemiju, podsjeća Rojters.
Ova kontroverzna ideja nije izdržala test nekih kasnijih istraživanja u kojima su ispitanici C vitamin dobijali oralno.
U najnovijoj studiji, obavljenoj na miševima, C vitamin je davan intravenozno, čime je postignuto da se u organizmu nađe u znatno većoj koncentraciji.
Američki istraživači su miševima implantirali tri vrste ćelija agresivnih tumora – jajnika, pankreasa i glioblastoma (tumora mozga). Kod onih miševa koji su potom dobijali injekcije visoko koncentrisanog C vitamina registrovan je upola manji rast tumora nego kod životinja kojima vitamin nije ubrizgavan.
Vođa istraživanja dr Mark Levin iz toga zaključuje da askorbinska kiselina obećava kao mogući ljek za neke vrste raka.
Smatra se da se povoljno dejstvo C vitamina na kancer ostvaruje tako što on podstiče proizvodnju hidrogen peroksida, koji uništava kancerozne ćelije, pri čemu izgleda ne šteti zdravima, iako se još ne zna zašto.
Nedavna klinička studija obavljena u Kanadi pokazala je da se visoke doze C vitamina, kakve su primjenjivane u američkom istraživanju, mogu davati i ljudima uz minimalne negativne propratne efekte.
Dr Levin ističe da je njegov tim vrlo blizu otpočinjanju istraživanja eventualne efikasnosti C vitamina u tretiranju raka kod ljudi.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram