Connect with us

Lifestyle

Budite oprezni! Evo što je crna maska za kojom su svi poludjeli (VIDEO)

Published

on

PIL’ATEN Suction Black Mask, koja se zadnje vrijeme pojavljuje kao čudotvorna maska za lice za izvlačenje miteresera sadrži i jodopropinil butilkarbamat, koji je inače sastavni dio premaza za stolariju

PIL’ATEN Suction Black Mask se zadnje vrijeme jako puno oglašava na društvenim mrežama, a možete ju kupiti putem velikih svjetskih web shopova.

Krenuli smo u istraživanje želeći saznati zašto je toliko učinkovita, ali smo naišli na puno ozbiljniji problem koji maska predstavlja.

Maska sadrži vodu, polivilni alkohol, glicerol, propilen glikol, ureu, aromu i jodopropinil butilkarbamat, zbog kojeg je već više proizvoda zabranjeno u EU.

Jodopropinilni butilkarbamat, biocid (sredstvo za ubijanje živih bića, a koristi se u komunalnoj higijeni zbog dezinfekcijskih i dezinsekcijskih svojstva) je česti profesionalni alergen koji je zabranjen u EU.

Simptomi kontaktne alergije potaknute jodopropinilnim butilkarbamatom uključuju nekontrolirani svrab, crvenilo, otekline i ljuštenje kože.

– Alergije su dosta nepredvidive, ljudi ni ne znaju da su alergični dok prvi put ne dođu u kontakt s nekim određenim alergenom, te je veći problem što većina proizvođača ne pišu sve sastoje svojih proizvoda. Novi proizvod se prvo treba testirati stavljajući da na malu površinu kože te pričekati neko vrijeme da se vidi hoće biti kakvih reakcija – naglašava dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog.

– Jodopropinil butilkarbamat može izazvati iritaciju, a alergija i iritacija se mogu isto manifestirati, a iritacija ako se ponovi, može prijeći u alergiju. Morate više puta koristiti proizvod da vidite je li u pitanju alergija – objašnjava dr. Kaliterna.

Jodopropinil butilkarbamat inače nalazimo u raznim premazima za stolariju i njegova uloga je stvoriti film na površini drva kako ga ne bi nagrizle štetočine.

Taj rastezljivi film je odgovoran i za vrlo teško skidanje maske, koja se po uputstvima mora držati 60 minuta i onda strgnuti s lica. 

Cachet Raynor, mlada djevojka iz Glen Burniea u Marylandu, nedavno je testirala PIL’ATEN Suction Black Mask, koja je namijenjena uklanjanju mitesera. Odlučila je svoje iskustvo podijeliti na YouTube-u.

Koliko je to jednostavno, pogledajte u videu:

Popularno