Broj izostanaka u bijeljinskim školama DRASTIČNO raste: Učenicima dosadno na časovima

Izostajanje sa pojedinih časova, ali i cjelodnevne nastave, sve je učestalije u bijeljinskim školama. Kako bi bio smanjen broj izostanaka i spriječene posljedice koje nosi odsustvo sa nastave, u Bijeljini već dvije godine djeluje Tim za brigu o djeci.

FOTO: InfoBijeljina

Osnivanje Tima iniciralo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, na preporuku Republičkog pedagoškog zavoda.

Na kraju prvog polugodišta evidentirano je od 16.000 do 20.000 izostanaka, što je od 16 do 24 izostanka po učeniku!

Učenici kažu da su najčešći razlozi zbog kojih izostaju sa nastave dosada na času, izbjegavanje loših ocjena, bježanje na nagovor vršnjaka…

Zašto i koji učenici najčešće bježe s nastave, kakve su posljedice učestalog bježanja i šta treba učiniti da se odlazak učenika s nastave svede na najmanju moguću mjeru, pitanja su koja muče i nadležne. Psiholog Angelina Perić objašnjava da najčešće izostaju đaci koji imaju neodgovoran odnos prema obavezama.

– Oni ne žele da idu u školu i nalaze razne izgovore da ne dođu, a to im najčešće pravdaju sami roditelji. Veliki broj djece izostaje s nastave zbog anksioznosti i straha od ocjena, od neuspjeha u školi. S djecom, a u saradnji s roditeljima, treba razgovarati i pomoći im da otklone te strahove – kaže Perićeva.

Tim za brigu o djeci
Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Grada Bijeljina Duško Đurić kaže da pojačan angažman Tima za brigu o djeci, koji čine prosvjetni radnici, psiholozi i pedagazi, predstavnici Centra za socijalni rad, policije, lokalne zajednice i roditelji, te uvođenje komisijskog načina pravdanja izostanka, daju dobre rezultate.

– Većina bijeljinskih škola ima u prosjeku od 20 do 24 izostanka po đaku. Najbolja u RS je Tehnička škola “Mihajlo Pupin”, koja evidentira maksimalno 17 izostanaka po učeniku – precizira Đurić.
Neopravdani izostanci sa nastave su veliki problem, jer iz njih može proisteći devijantno ponašanje, upozoravaju stručnjaci.

Specijalni pedagog u Centru za socijalni rad Bijeljina Slavica Kovrlija kaže da djeca koja ne pohađaju nastavu imaju veće šanse da postanu izvršioci krivičnih djela.

– Takva djeca ispoljavaju različite oblike asocijalnog ponašanja. I sigurno je da je najveći broj izvršilaca krivičnih djela upravo iz reda djece koja ne pohađaju školu – naglašava Kovrlija.

Milica Mrkonjić, učenica trećeg razreda bijeljinske Gimnazije, trudi se da ne izostaje, jer joj je onda teže da savladava gradivo. Izostaje samo kad je bolesna ili kada mora zbog vannastavnih aktivnosti.

Zakonom o srednjem obrazovanju RS propisano je da učenici koji imaju više od 26 neopravdanih izostanaka mogu biti isključeni iz škole. Ovo je najnepopularnija mjera, pa se nadležni nadaju da će i pojačan angažman nadležnih dati dobre rezultate, a broj izostanaka biti sveden na minimum.

Pravdanje isključivo za bolest
Učenica četvrtog razreda Ekonomske škole Vanja Živanović kaže da su izostanci sa časova opravdani isključivo kada je u pitanju bolest.

– Kad se ne osjećam dobro, ostajem kod kuće. Nisam skoncentrisana, pa mi je bolje da ne dođem u školu. Bježanje sa časova ne praktikujem, ali naši vršnjaci uglavnom bježe jer nisu spremni za odgovaranje – kaže Vanja.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram