Connect with us

Bosna i Hercegovina

Bošnjaci “drže ključ” za novi Ustav RS

Published

on

Jedini način da Republika Srpska dobije novi ustav je da se postigne dogovor sa Bošnjacima, što je malo vjerovatno, ili da se sazove Ustavotvorna skupština, što je u međunarodnim okolnostima gotovo nemoguće i već osuđeno na neuspjeh, tako da će po svemu sudeći Republika Srpska još dugo čekati najviši pravni akt.

Ovo je stav stručnjaka i analitičara na najavu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji je u govoru prilikom proslave Dana Republike rekao da će građani RS na referendumu donijeti novi ustav koji je već dijelom napisan i u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Stručnjaci ističu da postoji i još jedan način donošenja Ustava RS, ali da se radi o pravnoj gimnastici i veliko bi pitanje bilo da li bi akt donesen na takav način bio prihvaćen u BiH, ali i u svijetu. Suština je u tome da prema sadašnjem Ustavu RS, o njegovoj izmjeni ili novom dokumentu ravnopravno odlučuju Narodna skupština RS i Vijeće naroda RS u kojem barem zasad, tačnije u Klubu Bošnjaka, nema volje da se promijeni bilo šta što bi ojačalo poziciju RS.

“Nećemo biti avanturisti pa srljati u neizvjesnost. Tražićemo i čekati jedinstvo svih političkih subjekata i stranaka u RS u vezi s tim pitanjem. Referendum je naše ustavno i zakonsko pravo koje nam niko ne može oduzeti, zagarantovano poveljom UN-a koja daje pravo narodima na samoopredjeljenje, a naš narod ima to pravo”, rekao je Dodik.

Osim procedure u Narodnoj skupštini RS, novi ustav može donijeti i Ustavotvorna skupština i takvih primjera je bilo u prošlosti u mnogim državama, ali takav potez Republike Srpske osudili bi pored Bošnjaka i većina međunarodne zajednice, vjerovatno ga proglasivši secesionističkim.

“U tom slučaju trebalo bi raspisati izbore za Ustavnopravnu skupštinu i onda glasati o dokumentu. U okviru Narodne skupštine RS nismo ništa radili po tom pitanju i zaista ne znam… Možda neki tim stručnjaka radi na tome, ali se mi nismo time bavili. Mislim da se radi o političkoj poruci i da je u ovom trenutku o tome bespredmetno raspravljati”, rekao je Perica Bundalo, poslanik PDP-a i član Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine RS.

Kemo Čamdžija, potpredsjednik Vijeća naroda RS, kaže da o novom ustavu ravnopravno moraju odlučivati NS RS i Vijeće naroda, te da je neshvatljivo da se na drugi način to odradi.

“Sve je moguće pa i to da se ne poštuje ni vlastiti Ustav i da se na neki drugi način to završi. Možemo naslutiti u kojem smjeru bi išle te promjene Ustava i ne mislim da bi one bile pozitivne. Mi jesmo za promjenu Ustava, ali recimo u smjeru da kao i Dom naroda u FBiH razmatramo sve zakone i sve propise ravnopravno i to bi bio jedan od naših glavnih zahtjeva”, rekao je Čamdžija.

Ono o čemu se svi slažu jeste da je Republici Srpskoj neophodan novi ustav jer je postojeći sa 140 članova i više od 120 amandmana usvajanih kroz 17 ustavnih promjena zastario i ne odražava stanje na terenu. Po Ustavu RS, Sarajevo je još glavni grad, a i jedina smo zemlja u Evropi koja još ima smrtnu kaznu.

“Trebaju ustavne promjene jer oružani sukob je završen i u posljednjih dvadesetak godina su se razvijali društveni odnosi, ali zbog odluke o konstitutivnosti naroda to je nemoguće učiniti bez saglasnosti Bošnjaka i Hrvata. To je vrlo ozbiljno pitanje i trebalo bi barem zbog budućih generacija koje će ovdje živjeti to uraditi na kvalitetan način”, rekao je Krstan Simić, pravni stručnjak i bivši sudija Ustavnog suda BiH.

Popularno