Connect with us

Politika

Bosić: SDS neće bojkotovati sutrašnju sjednicu parlamenta BiH, ali neće ni glasati

Published

on

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio je da će poslanici Srpske Demokratske Stranke (SDS) u Predstavničkom domu PS prisustvovati sutrašnjoj sjednici ovog zakonodavnog tijela, ali da neće glasati ni za jednu tačku dnevnog reda, javlja Anadolu Agency (AA).

Bosić je na press konferenciji o temi “Rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH” kazao da je ranije danas završen kolegij Predstavničkog doma PS BiH povodom sutrašnje 42. sjednice Predstavničkog doma, koja je 16. februara odgođena kada se zastupnici iz entiteta Republika Srpska nisu pojavili, zbog toga što je kako su naveli, ”bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izašao iz okvira institucija BiH i ustava, aludirajući na reviziju presude BiH protiv Srbije”.

”Zahtjev za odlaganje je bio motivisan situacijom da je u tom trenutku bilo jasno da se ugrožava ustavni poredak BiH, zahtjevom jednog člana Predsjedništva BiH i odlukom neformalne grupe okupljene oko njega da se podnese revizija tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore. U međuvremenu, se desilo mnogo stvari, kriza nije riješena u nekim segmentima je čak i produbljena i tada smo utvrdili da ne postoje demokratski uslovi da se na demokratski način održava sjednica Predstavničkog doma”, rekao je Bosić.

Podsjetio je da je u međuvremenu zahtjev za reviziju predat i da je zasjedalo Predsjedništvo koje nije završilo sjednicu, što je kako je kazao Bosić, dovelo do situacije da se ne zna da li je Predsjedništvo BiH u ovom trenutku blokirano ili je u funkciji.

Podsjetio je i na sjednicu koju je održala i Narodna skupština RS, koja je raspravljala o situaciji i istakao da je također nepoznato da li će delegati i poslanici iz reda vladajuće većine u NS RS učestvovati na sjednicama Predstavničkog doma i na sjednicama Doma naroda.

”Ukoliko bi se odlučili za blokadu Doma naroda, jer oni nedolaskom svoja tri poslanika to mogu blokirati funkcionisanje Doma naroda pa samim tim i Parlamentarne skupštine, te Predstavničkog doma PS BiH, na račun toga mi i dalje možemo konstatovati da ne postoje stvarni i kompletni uslovi za nastavak sutrašnje sjednice”, kazao je Bosić.

Istakao je zahtjevi za blokadom institucija u BiH dolaze zbog onih ”koji žele da sruše Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak koji je on definisao”.

”Uvjereni smo da je to duboko protiv interesa i RS-a i srpskog naroda i svih građana u BiH i zato nećemo učestvovati u blokadama, bojkotu i rušenju da to ne bi išlo na ruku onima koji je žele. Ako žele da prodube ovu krizu koja je već stvorena, ali na koju niko ne daje odgovor šta ukoliko ta kriza dođe do dna i ako blokiramo institucije u BiH koje su sastavni dio Dejtonskog sporazuma i pružaju određene garancije svim narodima i građanima za zaštitu njihovih i nacionalnih i ljudskih interesa. Smatramo da RS treba da ima udio u institucijama u BiH, jer to sastavni dio Dejtonskog sporazuma”, kazao je Bosić.

Istakao je da će klub Srpske Demokratske Stranke (SDS) učestvovati na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma ali, kako je kazao, budući da ne postoje demokratski uslovi za normalan rad neće glasati za nijednu tačku dnevnog reda.

“Sjednica će biti održana. Kao naše upozorenje, a ja govorim ovdje u ime poslanika koji pripadaju klubu Srpske Demokratske Stranke da na sutrašnjoj sjednici nećemo podržati nijednu tačku u nadi da će ovi koji su doveli do ove krize, a to su već jasni politički centri koji žele na neki način da uđu u raspakivanje Dejtonskog sporazuma, shvatiti tu poruku i učiniti dodatni napor da izađemo iz ove krize koja nije sigurno u interesu građana koji sve teže žive, niti je u interesu ekonomije koja sve više propada. Jedino je u interesu pojedinih iz političkog establishmenta koji žele da ostvare lične i političke interese”, rekao je Bosić.

Kazao je da nema informaciju kako će se poslanici iz kluba SNSD-a ponašati i da li će prihvatiti poziv na blokade i bojkot koji dolazi iz RS-a.

”Imaju poziv na bojkot, blokade, nadam se da se neće opredijeliti da idu tim putem, jer produbljavanje krize, ponavljam je vrlo opasno za budućnost svih ovdje. Poslanici SNSD-a nisu obavezni da ispunjavaju odluke bilo koga drugog jer su oni direktno, kao i mi, birani od strane građana i predstavljaju ih u Predstavničkom domi. Nadam se da će donijeti razumnu odluku o ovom slučaju, koja neće dalje produbiti krizu”, poručio je Bosić.

Popularno