Bolnica za odvikavanje od interneta

SEUL, U Južnoj Koreji, ali i u cijelom svijetu, sve veći broj zavisnika od modernih tehnologija. Proces odvikavanja na klinici traje pet nedjelja
U Južnoj Koreji, gdje zavisnost od interneta postaje sve veći problem, otvorena je prva bolnica isključivo za odvikavanje od interneta i video-igara.
Bolnicu „Sejv brejn“ (Spasimo mozak) vodi dr Li Von, koji je ranije objasnio da liječenje počinje skeniranjem mozga zavisnika i postavljanjem desetak elektroda na njega kako bi se vidjelo koliko određene zone mozga odstupaju od normalnog funkcionisanja.
Čim se uspostavi dijagnoza, pacijentima se daju antidepresivi i prepisuje terapija za popravljanje moždane disfunkcije, zasnovana na liječenju manjka pažnje, odnosno hiperaktivnosti.
Li smatra da postoje dvije vrste zavisnika od veba – oni povučeni, koji više vole virtuelnu anonimnost od realnosti, i oni koje na mreži privlače nasilje i iluzija moći. Proces odvikavanja na ovoj klinici traje pet nedjelja, a procjenjuje se da Južna Koreja ima dva miliona zavisnih od interneta, prenose agencije.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram