Bolest koja kosi sve pred sobom, pogotovo žene: Ako primetite OVE simptome, odmah se javite lekaru!

Znate li da je jedan od vodećih uzroka smrti kod žena srčani udar, a da kardiolozi upozoravaju kako samo njih 50 posto se javi doktoru nakon prvih simptoma.

Česta zadihanost i bol u gornjem delu leđa, ramena, vratu ili ruku jedan su od sigurnih znakova da hitno treba da posetite lekara.

Snažna bol u grudima karakteristična je za muškarce, ali taj simptom ima tek manje od polovine žena. Mnoge čak smatraju kako je to bolest ‘starijih ljudi’, ali treba uzeti u obzir da je za žene mlađe od 50 godina, smrt zbog srčanog udara dvostruko češći nego kod muškaraca.

Koji su to onda simptomi kod žena?

Bitno je reagovati odmah kada primetite simptome jer neki najavljuju i mogući srčani udar.

Lekari upozoravaju kako se ne treba zanemariti neobičan umor koji se može pojaviti nedeljama pre napada. Osećate li naglu vrućinu ili hladnoću, te vas bez razloga obliva znoj, imate mučnine i vrtoglavice - morate potražiti pomoć lekara jer taj poziv vam može spasiti život.

Na kraju zdrava ishrana i redovno vežbanje su ključne mere prevencije, a hitna poseta lekaru u prvom satu smanjuje rizik od smrti za 50 posto kada je u pitanju srčani udar.

Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest

Infarkt, Foto: Shutterstock
Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram