BOJITE JAJA VJEŠTAČKIM BOJAMA? Ako na kesicama vidite neku OD OVIH BROJKI, ne kupujte ih – SADRŽE OPASNE MATERIJE

Bliži nam se Vaskrs i sigurno imate gomilu pitanja vezanih za odabir i ukrašavanje jaja. Te teme smo već pokrili, ali da li vas brine bezbjednost farbe koju ćete kupiti i koristiti? Ako na pakovanju vidite neku od ovih oznaka – odmah je vratite na policu jer su u pitanju opasne supstance.

Iako ćete u našim prodavnicama vidjeti da se jaja klasifikuju prema veličini, pranju i čišćenju, kao i prema danu klasiranja. To znači da se lako može desiti da jaja II i III kvaliteta budu nutritivno kvalitetnija od jaja I klase, objašnjava za Žena.rs Miroslav Otašević, inženjer prehrambene tehnologije i jedan od idejnih tvoraca projekta “Šta jedem?”.

Sad kad smo to utvrdili, sigurno se pitate i koliko dugo možete da jedete jaja pripremljena za Vaksrs?

Imajte na umu da prilikom kuvanja jaja ljuska može da bude oštećena usljed termičkog dejstva i da se na ljuski mogu javiti mikropukotine i otvori, što može da ubrza kontaminaciju i razvoj mikroorganizama poput Salmonele. Da ne biste rizikovali, držite se pravila da tvrdo kuvano jaje ne smije da bude na sobnoj temperaturi duže od dva sata, a u frižideru ne smije da stoji duže od sedam dana. Ako poštujete ova dva savjeta, svako zdravo jaje koje upotrijebite za Uskrs, biće bezbjedno.

Farbe za jaja često sadrže opasna i štetna jedinjenja, pa je uvijek bolji izbor da pokušate da ih ofarbate prirodnim metodama. Kada su jaja ofarbana prirodno, nema potrebe da brinete zbog prodiranja boje kroz ljusku. S druge strane, prodiranje sintetičke boje je druga priča, jer one često sadrže opasne i nezdrave materije.

Donosimo vam i spisak opasnih materija, pa ako ih pronađete na deklaraciji, bolje da tu farbu preskočite:

E102 – Tartrazin – Sintetička žuta boja, zabranjena u Norveškoj. Izaziva alergije, gušenja, osipe, hiperaktivnost kod djece.

E104 – Kvinolin – Sintetička žuta boja uzrokuje osip i hiperkativnost, ne koristi se u SAD.

E110 – Sunset/Oranž Žuta – Izaziva hiperaktivnost i stomačne tegobe.

E122 – Karmoisin, Azorubin – Hiperaktinost i zadržavanje vode u organizmu kod osoba alergičnih na Aspirin.

E124 – Ponceau 4R – Hiperaktivnost i uticaj na astmu. Zabranjena u SAD.

E 129 – Allura Crvena – Hiperaktivnost i alergijske reakcije. Zabranjena.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram