Početna Vijesti Bosna i Hercegovina Bojić i Genjac na međunarodnoj radionici o borbi protiv trgovine ljudima

Bojić i Genjac na međunarodnoj radionici o borbi protiv trgovine ljudima

Comments Off on Bojić i Genjac na međunarodnoj radionici o borbi protiv trgovine ljudima
0
Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH Borislav Bojić i zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH Halid Genjac sudjelovali su na Međunarodnoj radionici o suradnji europskih parlamentaraca u borbi protiv trgovine ljudima na zapadnom Balkanu, koja je danas održana u Beogradu.

U svom obraćanju sudionicima Radionice, zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH Halid Genjac rekao je da je BiH do 2004. godine prevashodno bila zemlja krajnjeg odredišta ili tranzita za žrtve trgovine ljudima iz zemalja istočne Europe. Prema riječima Genjca, nakon toga vlasti u BiH poduzele su značajne mjere na suprostavljanju trgovini ljudima definiranjem državnih politika i akcijskih planova, usvajanjem zakona i drugih propisa koji tretiraju borbu protiv trgovine ljudima, te alociranjem financijskih i drugih resursa. Time je, rekao je Genjac, ostvaren značajan napredak u ovoj oblasti i smanjen broj identificiranih žrtava trgovine ljudima.

Zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH u svom govoru istaknuo je i problem radne eksploatacije, prvenstveno muškaraca, iz naše zemlje na gradilištima u inozemstvu, te problem prosjačenja kao izravnu posljedicu složene ekonomske i socijalne situacije u zemlji. S tim u svezi Genjac je rekao da je sudbena praska procesuiranja kaznenih djela iz oblasti trgovine ljudima u BiH veoma skromna zato što se pri kvalificiranju ovakvih djela dolazi do pitanja radi li se o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije ili, jednostavno, lošim uvjetima rada i potplaćenom radu.

Genjac je, također, upoznao nazočne da je prema Izvješću o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH za 2015. godinu, u našoj zemlji identificirano ukupno 35 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od čega je 18 punoljetnih, a 17 maloljetnih osoba. U tu skupinu, prema riječima Genjca, najčešće spadaju žrtve navođenja na prostituciju, seksualnog iskorištavanja, trgovine ljudima u svrhu prosjačenja, te prodaje radi sklapanja braka. Govoreći o procesuiranju tih slučajeva, Genjac je naglasio da su sudovi tijekom 2015. godine izrekli deset osuđujućih presuda protiv četrnaest osoba za kaznena djela trgovine ljudima i kaznena djela koja se vežu za trgovinu ljudima.

Na kraju svog obraćanja, gospodin Genjac je poručio da se u BiH kontinuirano provode aktivnosti s ciljem jačanja kapaciteta za podizanje svijesti o problemu trgovine ljudima, programi potpore žrtvama nasilja na osnovu spola, kao i programi potpore žrtvama trgovine ljudima.

Tijekom skupa u Beogradu, sudionici su raspravljali o parlamentarnim strukturama za borbu protiv trgovine ljudima, kao i o koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se članovi parlamenata angažirali na uspostavljanju interparlamentarne i interresorne suradnje i suradnje sa nevladinim organizacijama u borbi protiv trgovine ljudima, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari su zatvoreni

Preporučujemo

UN: U BiH do 2100.godine milion stanovnika manje

NJUJORK – Na Planeti trenutno živi gotovo 7,6 milijardi stanovnika, što predstavlja …